Dobrá zpráva: Ministerstvo kultury se zastalo Stínadel poblíž Anežského kláštera

Dobrá zpráva: Ministerstvo kultury se zastalo Stínadel poblíž Anežského kláštera


Příspěvek četlo

 661 total views

Praha Stinadla

Kontroverzní stavba Maršmeloun není jedinou stavbou v okolí Anežského kláštera, u které byla podána žádost o přezkum stanoviska památkářů pražského Magistrátu. Další stavbou, poblíž Anežského kláštera v Praze, je projekt Na Stínadlech. Ministerstvo kultury dalo místním občanům zapravdu. Celý přezkum MK a závazné stanovisko MK si můžete přečíst zde. Cituji z přezkumu:

“Příprava navrhovaných prací v rozsahu předložené projektové dokumentace pro územní řízení „Proluka v ul. U Obecního dvora k.ú. Staré Město, Praha 1, parc.č. 919/3, 919/4“, kterou ve spolenosti KRR Architektura s.r.o. zpracoval Ing. arch. Miloslav Abel, ČKA 03 573, v 08/2009, revize 03/2014, je z hlediska zájmů státní památkové péče nepřípustná.”

Cituji dále ze zdůvodnění Ministerstva kultury:  ” NPÚ HMP uvedl, že „Navržený objekt na nezastavěné parcele je na velmi citlivém místě rezervace na rozhraní asanační a starší zástavby, v úzké uličce, jejíž protější stranu tvoří objekt významné památky, bývalé školy u Sv. Haštala (p. 788, Haštalské nám. 3), s gotickou obvodovou zdí z režného cihlového zdiva s architektonickými detaily. Sousední dům .p. 1046 je na hranici s parcelou plánované novostavby výrazně snížen, a to s ohledem na zmiňovanou památku. Právě na tuto výšku by optimálně měla novostavba navazovat, tedy nikoli na dům p. 802, který je v lokalitě jeden z nejvyšších. Navíc v ulici U Obecního dvora je cenný objekt č.p. 800 (bývalý Obecní dvůr), který je výrazně nižší, a který je přímo přes ulici.”

V kategorii Kultura, Praha, Reakce

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 19.11.2015

2 Komentáře

  1. Zora Grohmanová 22.11.2015 10:21

    Díky za každou dobrou zprávu – škoda, že jich není více…

  2. Tom 27.11.2015 07:57

    Gratuluji a drzim palce – jeste to neni vyhrane.

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky