Martin Tryzna: K záměru rekonstrukce vnitrobloku mezi ulicemi Na Příkopě, Václavské nám., Jindřišská, Panská a V Cípu

Martin Tryzna: K záměru rekonstrukce vnitrobloku mezi ulicemi Na Příkopě, Václavské nám., Jindřišská, Panská a V Cípu


Příspěvek četlo

 740 total views

Rekonstrukce vnitrobloku Na prikopech panska

Přetiskujeme níže mail našeho čtenáře Martina Tryzny ke kauze rekonstrukce vnitrobloku mezi ulicemi Na Příkopě, Václavské nám., Jindřišská, Panská a V Cípu. Jak je možné, že developer dostane povolení z Prahy 1 i z pražského magistrátu, pokud Národní památkový ústav a UNESCO jsou  proti? Politici a úředníci jsou placeni z našich daní, aby chránili veřejný zájem, nikoliv aby nadbíhali developerům. Za Občanský monitoring vyzýváme investora, aby zohlednil požadavky NPÚ a UNESCa a zapracoval je do projektu.

Kauza je už starší a byla publikována na stránkách Praguewatch v článku:  Developerská fantasmagorie: Demolice a zástavba bloku mezi ulicemi Jindřišská, Panská a Na Příkopě.

Související článek na serveru Idnes: U Václaváku má padnout 11 domů kvůli obřímu obchodnímu centru

Oficiální údaje o projektu na stránkách pražského magistrátu: Záměr rekonstrukce vnitrobloku mezi ulicemi Na Příkopě, Václavské nám., Jindřišská, Panská a V Cípu

Níže už přetiskujeme text mailu našeho čtenáře:

Investor celý projekt zastavil a prodal ho společnosti CRESTYL. Celá kauza se ale dá bez nadsázky označit za jedno z největších památkových a koncepčně-rozvojových selhání v Praze po sametové revoluci. Demoliční výměry navíc byly vydány a jsou stále platné; příští investor má tedy volnou ruku k bourání. Lze čekat, že důsledky celé kauzy budeme ještě v budoucnu muset řešit.

Můžeme si toto nechat líbit? Pokud bychom nepodnikli vše, co je v našich silách, abychom této devastaci zabránili, musela by se tato i příští generace za nás stydět. Nezpochybňujeme právo vlastníka nakládat se svým majetkem, vlastník však kupoval nemovitost v památkové zóně UNESCo, nemohl se proto ani v dobré víře domnívat, že bude moci nakládat s památkou libovolně.
Nezpochybňujeme ani právo architekta stavět i v historickém centru Prahy nové, moderní budovy. V takových situacích je však povinnost nestavět budovu izolovaně, nýbrž „vypořádat se“ architektonicky s okolním prostorem. Tento projekt je principiální kauzou zpupnosti, servilnosti státní správy, jež se snaží investorovi-miliardáři vyhovět.

Zjistil jsem, že firma CRESTYL má opravdu pouze demoliční výměr a nemá stavební povolení, ani územní plán.Takže to zřejmě chtějí zbourat a následně počítají s tím, že budou mít dobrou vyjednávací pozici s úřady (nechte nás stavět nebo tady bude díra v zemi). Bourat chtějí již v lednu protože demoliční výměr má brzy vypršet. Mezitím dostávají další nájemníci výpovědi-restaurace Savarin, restaurace V cípu, kancelářské prostory v ul. Panská. Děkuji.

V kategorii Kultura, Praha

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 2.1.2016

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky