Zemřel Václav Bouda, novinář, ochránce Šumavy

Zemřel Václav Bouda, novinář, ochránce Šumavy


Příspěvek četlo

 1,309 total views

Vaclav Bouda

Zemřel Václav Bouda, novinář a bloger. Zemřel autor, jehož články jsme i zde, na Občanském monitoringu, sledovali a citovali je, viz zde. Zemřel obránce Šumavy. Přetiskujeme vzpomínku Petra Ješátka na Václava Boudu a stručný profil Václava Boudy.

S novinářem Zemských novin, panem Václavem Boudou jsem se, jako šumavský fořt, seznámil v r.1990, kdy mne oslovil s kritikou nasazení těžké techniky, zejména harvestorů na Šumavě u státních lesů. Kritiku zveřejnila v té době CHKO Šumava Sušice, kde v té době pracoval i současný ředitel NP Šumava a dnešní zastánce této technologie, v nejpřísněji chráněných lesích národního parku. Velice rád jsem s panem Boudou na této záležitosti spolupracoval, protože na mé lesní správě jsme se těmto zvěrstvům ubránili a používali šetrné technologie místních těžařů, mnoha párů koní a několika traktorů s jedním lanovým systémem. Líbilo se mu hospodaření bez holin a napsal o tom články. Později jsme našli společnou řeč při Klausově kuponové privatizaci a s tím spojené transformaci lesů na akciové společnosti, realizované ministrem zemědělství Kubátem a následně dokončené ministrem Luxem. Ani jeden z nás, tak, jako mnoho lesníků v republice s tímto způsobem “privatizace” nesouhlasil. My jsme jejich jednání kritizovali upozorňování na konkrétní rizika, která se bohužel později potvrdila… V té době se naše spolupráce upevnila a on, jako šumavský myslivec, kritizoval i podivné myslivecké hospodaření cizinců v honitbách na území Královského hvozdu. Šumavská příroda a obyvatelé Šumavy, zejména otázka jejich zaměstnanosti, mu nebyla lhostejná ani po roce 2011, tedy po nástupu ředitele Stráského a jeho škodlivého přístupu k lesním ekosystémům. O tom Václav Bouda psal, již jako novinář v důchodu, řadu blogů, které si každý může přečíst. V loňském roce před Vánoci nás zasáhla těžká zpráva: Kamarád Václav Bouda onemocněl zhoubnou nemocí a všichni jsme věděli, že je ve stadiu, kdy lékaři nedávají žádnou naději. Dělali jsme s jeho rodinou mnoho i přes přátele v Bavorsku. Bohužel nemoc zvítězila a nám Šumavákům odešel přítel, který se nebál pro své ostré pero dostat i do soudních sporů. Naštěstí pravda v jeho případě vždy nad lháři, podvodníky či škůdci Šumavy zvítězila. Věřím, že se na nás dívá z věčných lovišť, jak my myslivci říkáme, a sleduje naše počínání. Vězte příteli, že budeme ve Vaší práci pokračovat a že Šumavu nenecháme zdevastovat nezodpovědnými či ziskuchtivými lidmi.

 

Ing. Václav Bouda

nar. 21. 6. 1945
zemřel 23. 3. 2016

1960 – 1964 Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň
1964 – 1967, 1968 – 1971 Vysoká škola strojní a elektrotechnická Plzeň
1972 – 1974 Československý rozhlas plzeň ( redaktor pro vědu a techniku )
1974 – 1980 Českoslovenká televize Praha ( redaktor, západočeský zpravodaj )
1980 – 1989 Zemědělské noviny Praha ( postupně redaktor a vedoucí redaktor plzeňské redakce Zemědělských novin )
1989 – 2000 Zemské noviny ( funkce – vedoucí redaktor plzeňské redakce Zemských novin, zástupce šéfredaktora Zemských novin, člen dozorčí rady ZN 1. Zemské a.s. Praha )
2001 – 2002 VLTAVA – LABE – PRESS a.s. ( zástupce šéfredaktora )
od. r. 2005 v důchodu

 

Blog Václava Boudy

V kategorii Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 22.4.2016

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky