Jaromír Bláha: Zpráva z Poslanecké sněmovny o projednávání Zákona o ochraně přírody a krajiny

Jaromír Bláha: Zpráva z Poslanecké sněmovny o projednávání Zákona o ochraně přírody a krajiny


Příspěvek četlo

 673 total views

SONY DSC

Přetiskujeme mail Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha, v němž informuje o průběhu hlasování o novele zákona o ochraně přírody a krajiny.

Dobrý den,

poslanci včera dokončili druhé čtení návrhu novely zákona o ochraně přírody, který mění pravidla všech našich národních parků. Tiskovou zprávu s komentářem nejpodstatnějších pozměňovacích návrhů najdete zde:

Protichůdné poslanecké návrhy pro národní parky: lépe chránit divočinu vs. rozprodat pozemky a kácet

Návrhy, které by poskytly záruky ochraně divoké přírody v národních parcích, a ochránily šumavskou krajinu před developerskou zástavbou, předložil poslanec Jiří Junek (KDU-ČSL). A velmi dobře je obhájil, i když musel čelit bezbřehé demagogii zejména regionálních poslanců. Ta u některých (Václav Votava z ČSSD, Igor Jakubčík z ČSSD, Vladislav Vilímec z ODS, Petr Bendl z ODS) daleko přesáhla meze korektnosti. Václav Votava dokonce obvinil poslance Junka, že jeho návrhy tam neumožní žít místním lidem.

Minule avizované naprosto destruktivní návrhy předložil poslanec Jan Zahradník a Petr Bendl (oba ODS) – viz tisková zpráva výše. S novým pozměňovacím návrhem, který by podkopal právní jistoty ochrany přírody v národních parcích, a otevřel cestu dalším nekonečným legislativním tahanicím, předložil poslanec Jan Klán (KSČM). Připravil mu ho tentokrát jeho stranický předseda Vojtěch Filip.

Naštěstí se našli i poslanci, kteří se přírody v národních parcích zastali. Například Václav Zemek (ČSSD) – viz citace v tiskové zprávě, Jaroslav Holík (nezařazený), Ivan Gabal (KDU-ČSL) – viz citace v tiskové zprávě, Michal Kučera (TOP09): “… na konto krajských zastupitelů a těch, kteří říkají, jak obce na Šumavě trpí. Já velice rád uspořádám exkurzi do jiné oblasti, abyste viděli, jak obce trpí tam, kde není chráněná krajinná oblast a tam, kde není národní park. A ta oblast se jmenuje Krušné hory. Zajeďte se prosím podívat, jak si žijí obce v Krušných horách. A to upozorňuji, že tam jsou přírodní lokality, které jsou naprosto srovnatelné, ne-li hezčí, ne-li cennější, než jsou na Šumavě, ať se jedná o vřesoviště, ať se jedná o náhorní planiny. Nejsou tam lidé, nejsou tam turisté, obce jsou vybydlené, zničené. Chci říct, že národní park je pro Šumavu požehnáním a skutečně, braňme ho. Braňme ho.”

Zpravodaj Robin Böhnisch (ČSSD) uvedl tvrzení některých regionálních poslanců na pravou míru a vyjádřil obavu z většiny předkládaných pozměňovacích návrhů: “Řada z nich směřuje k jedinému, bohužel nemá to znění, někdo asi neměl to znění – nahrát do systému jednu jedinou větu k § 15d. Stačilo by tam nahrát: § 15d zní: “Národní park Šumava se zrušuje.” Mohli bychom si ušetřit velkou část podrobné rozpravy.”

Celá vystoupení jednotlivých poslanců najdete ve stenoprotokolu jednání Poslanecké sněmovny.

Na příštím jednání sněmovny budou poslanci o těchto pozměňovacích návrzích hlasovat.

O tom jak velké peníze stojí za tlakem na rozprodej veřejných pozemků v Národním parku Šumava, si můžete přečíst zde:

Ochrana přírody, či úlitba developerům? Poslanci řeší miliardovou novelu

Hledáme dobrovolníky na letní petiční stánek s informacemi o NP Šumava. Zajímáte se o ochranu přírody a chcete se stát dobrovolníkem? Nebo absolvovat odbornou praxi u Hnutí DUHA? Pojďte nám pomoci – více informací na

Prázdniny v šumavském národním parku

Zde je plakátek, prosím pomozte nám informaci rozšířit vyvěšením plakátku ve školách, kavárnách, čajovnách, knihovnách a dalších vhodných místech a přeposláním této zprávy. Děkujeme.

Na pondělním koncertu na podporu šumavské divočiny v pražském Lucerna Music Baru vystoupí krom DVA a Trabandu také známá skupina Zrní. Čerstvou videopozvánku natočenou ve věru divokém počasí u Trojmezenského pralesa najdete zde. Více informací zde.
Občanské noviny ČT2 ukázaly krátký dokument o Šumavácích, kteří brání Šumavu. Podívejte se na lidi, kteří se postavili za divokou přírodu Národního parku Šumava, kde bydlí.
Vzpomínáte na loňskou aféru kolem poplašné zprávy, že kvůli kůrovci vyschnul pramen Vltavy? Šířili ji senátoři Tomáš Jirsa (ODS) a Jan Veleba (SPO) a místní lidi tomu věřili. Možná věří dodnes, protože zásadně nevěří Hnutí DUHA, vědcům ani Správě národního parku.
Správa NP teď po dlouhém papírování odstranila špunt z usazenin v ohbí trubky, která přivádí vodu ze skutečného pramene Vltavy do studánky u turistické cesty. Ano, trubka byla doopravdy ucpaná. Ani loňské sucho pramen ve skutečnosti nevysušilo a ani kůrovec ho nesežral. Studánka je opět plná vody.

Odkaz na zvláštní číslo týdeníku Dotyk: Šumava na prodej.

Pěkné dny přeje
Jaromír Bláha, Hnutí Duha.

V kategorii Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 29.5.2016

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky