Nedělejme z Šumavy lunapark a ZOO, vlk patří do divočiny

Nedělejme z Šumavy lunapark a ZOO, vlk patří do divočiny


Příspěvek četlo

 672 total views

 

 

Upozorňuji na článek Omezení chovu vlků a nové ploty, šumavský park mění pravidla v návštěvnických centrech.

Cituji z článku: „Se nám stalo, že z pěti narozených byla odchována tři vlčata. To bych řekl, že je úplně normální vývoj, ale bohužel tři vlci se nezačlenili úplně do smečky a smečka si to s nima vyřídila. Jednoho jsme našli uhynulého ve výběhu a dva jsme museli nějakým způsobem řešit ve spolupráci s veterinářem, protože ti byli zraněni neslučitelně se životem,” popsal situaci vedoucí návštěvnického centra v Srní Jiří Kec s tím, že vlci ve smečce jsou k těm, kteří se nepodřídí pravidlům smečky, velice krutí. Na rozdíl od volné přírody tady nemá odmítnuté zvíře možnost od smečky odejít.”

a dále cituji z článku: “Správa parku vlkům nasadí antikoncepci, řešením je i kastrace.”

Co je toto za absurditu? V článcích na tomto serveru dlouhodobě podporujeme návrat vlka do divoké přírody, viz například článek Petra Ješátka Proč se v Národním parku Šumava chodíme dívat pouze na vlky ze zoologické zahrady?

Připojuji komentář Antonína Schuberta, starostu Modravy:

Foto – Modrava léto 1983
Vlevo Ing. Josef Strand z Ministerstva lesního a vodního hospodářství, vpravo můj otec Vladimír Schubert a nesou vlka, kterého ing. Strnad zastřelil pod Modravou nad Hradlovým mostem.
Tehdy jsem si řekl, že společnost by měla být natolik vyspělá, že by měla udělat všechno proto, aby nebylo těmto zvířatům ubližováno. Tehdejší české ani federální zákony ale na vlka v českých zemích nepamatovaly, takže se vlastně podle zákona nic nestalo. To jsem považoval za chybu včetně toho, že pan Strnad nemohl být nijak potrestán.
Dnes je vlk podle zákona chráněné zvíře!
Pokud jsem po 35 letech od této události svědkem toho, že ten, kdo se vydává za nejprofesionálnějšího odborníka na ochranu přírody (Správa NP Šumava) obhajuje vzájemné zabíjení se vlků za přírodní proces, protože ti zabití nemohli nikam utéct ani se nikam shovat, tak k čemu je vlku ta ochrana podle zákona? Další z důvodů, proč to vidím s ochranou přírody velmi špatně!
A naši jinak velmi všímaví aktivisté? Ti opět jistě přispěchají s báchorkou, že o ničem nevěděli. Hlavně že si mastí kapsy na projektech Vlčích hlídek!
A abych předešel hloupým otázkám nebo úvaze, že po boji je každý generál, tak sděluji, že jsem se od samého počátku tvorby plánu vlčince u Srní ptal, jaký osud potká narozená vlčata. Vždycky jsem dostal odpověď, že to je vyřešeno na profesionální úrovni. HEURÉKA! Teď už vím, co je to profesionální řešení!
Takže, zákon džungle anebo nepovedený výplod?

Další články o vlcích na stránkách Občanského monitoringu si můžete přečíst zde.

Další články na téma Šumava si můžete přečíst zde.

V kategorii Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 18.3.2018

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky