Rozpočet ČR 2014 – Odpočet pro Českou republiku

Rozpočet ČR 2014 – Odpočet pro Českou republiku


Příspěvek četlo

 814 total views

Poslanecká sněmovna schválila rozpočet v prvním čtení. Pojďme se na chvíli zastavit a rozebrat, co znamená schválit zákon v prvním čtení.

Odcitujme si informaci o prvním čtení přímo ze stránek Poslanecké sněmovny“Projednání zákona v prvním čtení procedura upravená v § 90 odst. 2 až 7 Jednacího řádu PS je určena pro zákony, které nemají kontroverzní charakter. Procedura byla přijata v souvislosti s přípravou vstupu do EU a umožňuje, aby byl návrh zákona přijat v Poslanecké sněmovně už v prvém čtení, tzn. bez projednání ve výborech, bez procedury navrhování pozměňovacích návrhů a bez druhého a třetího čtení. K rozhodujícímu hlasování dojde už v prvním čtení. Návrh k aplikaci této procedury musí dát předkladatel zákona spolu s jeho návrhem a jeho odůvodnění musí být obsaženo v důvodové zprávě. Sněmovna nemá možnost proceduru schválení zákona v prvém čtení iniciovat autonomně. Pokud proti návrhu na tuto proceduru vznesou námitku nejméně dva poslanecké kluby nebo aspoň 50 poslanců, návrh nelze tímto způsobem projednat. V případě souhlasu Sněmovny s touto procedurou, který se odhlasuje po skončení obecné rozpravy, následuje podrobná rozprava. Nelze při ní podávat pozměňovací nebo jiné návrhy, lze pouze navrhnout opravu data účinnosti v návrhu zákona a opravu legislativně technických, gramatických, písemných nebo tiskových chyb. Na závěr prvého čtení se Sněmovna usnese po závěrečném vystoupení navrhovatele a zpravodaje, zda s návrhem vyslovuje souhlas. Tím je projednávání zákona v Poslanecké sněmovně ukončeno a návrh zákona je zde přijat. “

Rozpočet v prvním čtení?

A teď si uvědomme, že tímto způsobem byl schválen návrh státního rozpočtu pro Českou republiku na rok 2014, jehož důvodová zpráva měla pouhé 3 strany.

Byl takto schválen rozpočet, který byl navržen s deficitem 112 miliard Kč, tzn. s deficitem, který přesahuje o více než 10 procent příjmy rozpočtu.

Dohoda šla napříč celým politickým spektrem

Připomeňme skandál s čerstvě zvoleným poslancem Komárkem, který v době schvalování byl se svou přítelkyní ve Španělsku. Jeho obhajoba je ještě skandálnější otevřeností, posuďte sami:  “Já musím vyvrátit, že to bylo klíčové hlasování. Můj hlas tam nebyl klíčový. Bylo to důležité hlasování, ale rodící se koalice se předem dohodla a komunisté to také podpořili, že necháme projít v prvním čtení zákon o státním rozpočtu.”  Celý rozhovor s poslancem Komárkem zde. Tzn. abych shrnul argumentaci poslance Komárka: bylo to domluvené předem, jednání a hlasování bylo jen šaškárna, tzn. proč v té hlasovací mašině sedět! Jaké pohrdání parlamentem!

Tedy napříč politickým spektrem domluvená dohoda: rozpočet necháme projít v prvním čtení. Od ANO, přes ČSSD až po komunisty. A občan to zaplatí.

Nejotřesnější přístup osvědčil ovšem Andrej Babiš, který se doslova sápe na post ministra financí (viz účelové rušení překážky – lustračního zákona), který si dovolil na kamery přiznat, že rozpočet nečetl a ani číst nebude.  Po ministrovi financí Fischerovi, který na tiskové konferenci ke svému jmenování nebyl schopen zodpovědět dotaz novináře, kolik rámcově činí příjmy státního rozpočtu České republiky, – je to sestup do další úrovně pekla.

Rozpočet ČR nebo odpočet pro ČR?

Tímto způsobem nebyl schválen rozpočet. Je to odpočet. Odpočet pro Českou republiku. Budeme-li tímto způsobem řídit své věci, pád je neodvratný.

V kategorii Reakce

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 11.12.2013

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky