Jak dopadla šikanózní žaloba senátora Jirsy proti profesoru Kindlmannovi?

Jak dopadla šikanózní žaloba senátora Jirsy proti profesoru Kindlmannovi?


Příspěvek četlo

 1,575 total views

jirsa

Senátor Tomáš Jirsa

V loňském roce jsme vás informovali o kauze senátora Jirsy: Dlouholetý odpůrce bezzásahových zón v Šumavském národním parku, senátor Tomáš Jirsa podal šikanózní, zastrašovací žalobu na profesora Karlovy univerzity, profesora Pavla Kindlmanna, mezinárodně uznávaného odborníka, za rozhovor, který profesor Kindlmann poskytl místním novinám. Rozhovor, za který je profesor Kindlmann  panem senátorem žalován, si můžete přečíst zde.  Popis celé kauzy šikanózní žaloby si můžete přečíst v článku Senátor Jirsa žalovatelem i navrhovatelem.

Kauza tenkrát vyvolala značnou pozornost, Odborový svaz novinářů tenkrát i proti postupu ústavního činitele proti svobodě slova protestoval, viz článek Odborový svaz novinářů je znepokojen žalobou na profesora Kindlmanna.

Kauza skutečně dospěla až k soudu, byť profesor Kindlmann své výroky doložil. Pátrali jsme, jak se případ dále vyvíjí a zde jsou informace:

Soud projednal spor 19.10.2015 s následujícím závěrem usnesením (vybírám ta nejdůležitější usnesení; Celý dokument usnesení soudu si můžete přečíst zde). :

  • Žalující strana (senátor Jirsa) musel zaplatit profesoru Kindlmannovi 15.000 Kč.
  • Smluvní strany se dohodly na smíru.
  • Žalující strana, senátor Jirsa usiloval o utajení výsledku usnesení (podmínek smíru), a proto prosadil, aby v podmínkách smíru bylo uvedeno, že žádná ze stran podmínky smíru nezveřejní.

Vzhledem k tomu, o jak klíčovou kauzu se jednalo (z hlediska Šumavy, ale i z hlediska svobody projevu v ČR), bylo potřeba závěry soudu zjistit a zveřejnit. Redaktorka ČT Soňa Göblová potřebovala dokument pro svou reportáž v ČT, a proto dle zákona o svobodném přístupu k informacím soud o usnesení požádala.

První žádost o informace – vydání unesení soud zamítl, viz dokument.

Žadatelka následně podala na postup soudu stížnost k Ministerstvu spravedlnosti a Ministerstvo spravedlnosti stížnost posoudilo jako oprávněnou, viz dokument zde.

Teprve po intervenci (nařízení) ze strany Ministerstva spravedlnosti soud usnesní žadatelce poskytl – a zde je.

Z Usnesení vyplývá , že senátor Jirsa musel platit prof. Kindlmannovi 15000 Kč. Je tedy celkem logické, že obsah smíru chtěl pan senátor utajit…

Co říci závěrem?

Před blížícími se volbami do senátu bych chtěl připomenout komiks Takové senátory raději už nevolit.

Všechny články na Občanském monitoringu, kde vystupuje profesor Kindlmann, si můžete přečíst zde.

Další články za oblast Šumavy, si můžete přečíst zde.

V kategorii Šumava

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 10.8.2016

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky