Kauza Kozákova domu: Praha 1 odmítla i odvolání žádosti o informace

Kauza Kozákova domu: Praha 1 odmítla i odvolání žádosti o informace


Příspěvek četlo

 643 total views

Praha 1 opět odmítla žádost o informace dle zákona o svobodném přístupu k informacím (tzv. 106).

Občanský monitoring poslal v minulém měsíci odvolání proti zamítnutí původní žádosti o informace v kauze Kozákova domu. V říjnu jsme Prahu 1 žádali o zaslání demoličního výměru Kozákova domu. Důvodem žádosti “Ringu” byla skutečnost, že v celé kauze byl několikrát porušen zákon – vydání souhlasu památkářů magistrátu Hlavního města Prahy bylo dle stanoviska MK ČR, ombudsmana – nezákonné. A navíc, vzhledem k tomu, že územní řízení týkající se Kozákova domu nebylo dokončeno, existuje podezření (hraničící s jistotou), že vydáním demoličního výměru bez doběhnutí územního řízení, bylo rovněž protizákonnné.  Dokument demoličního výměru nebyl zveřejněn na úřední desce Prahy 1.

Pikantní je, že odvolání Ringu nevyřizoval tajemník Prahy 1, ale opět ředitel stavebního odboru Prahy 1, tzn. ten, kdo zamítl původní žádost. Toto je nepochybně také porušení zákona.

Rovněž protiprávní je skutečnost, že stavební odbor odmítá zaevidovat Občanský monitoring jako účastníka řízení, viz text odvolání.

Zde se ovšem ukazuje, že na Praze 1 doslova levá ruka neví, co dělá ruka pravá. – K zaregistrování Občanského monitoringu mezi účastníky řízení už totiž mezitím došlo a Občanský monitoring dostává do své datové schránky notifikace o probíhajících stavebních řízeních. Zjevně i přes ostrý nesouhlas ředitele stavebního odboru Prahy 1.

O vydání demoličního výměru žádalo Prahu 1 také občanské sdružení Klub za starou Prahu. Klub pro starou Prahu pro změnu do dnešního dne nedostal žádnou odpověď na svou žádost, byť zákon jasně ukládá povinnost úřadu žadateli odpovědět – a odpovědět mu do přesně stanovených termínů.

Po neúspěšném odvolání už zbývá pouze správní žaloba

Text zamítnutí odvolání Občanského monitoringu si můžete přečíst zde.

V kategorii Protest

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 16.12.2013

1 Komentáře

  1. Pavel Dvořák 16.12.2013 18:47

    Klasika, mám tu pro obveselení vypsat, jaké podobné kauzy má na krku turnovská radnice a jaké odpovědi jsme dostali, urgujíce informaci?

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky