Dokument: Zákon o mistrovské kvalifikaci a mistrovské zkoušce

Dokument: Zákon o mistrovské kvalifikaci a mistrovské zkoušce


Příspěvek četlo

 988 total views

Celý název dokumentu zní „Vládní návrh zákona o mistrovské kvalifikaci a mistrovské zkoušce a o změně souvisejících zákonů (zákon o mistrovské kvalifikaci a mistrovské zkoušce)“ a předložilo ho ministerstvo průmyslu a obchodu. Zákon upravuje způsob ověřování mistrovské kvalifikace fyzických osob ve vybraných povoláních.

Jak uvádí důvodová zpráva, v současné době neexistuje právní úprava, která by umožnila institucionální ověření toho, že řemeslníci vykonávají odbornou činnost v příslušném povolání na nejvyšší úrovni. Tento stav nemá žádný známý vztah k zákazu diskriminace ani k rovnosti žen a mužů ani LGBTQ. Mistrovská zkouška bude v ČR nejen oceněním řemeslníka za práci nejvyšší kvality, ale obnoví i funkci a prestiž mistrů řemesel.

Zavedení mistrovské zkoušky navazuje na přerušenou tradici „Mistrů řemesel“. Tato zkouška prověří a potvrdí zejména odborné profesní dovednosti a znalosti a bude dokladem nejvyššího řemeslného mistrovství. Tím se do společnosti vrátí oficiální uznání těchto kvalit, což by se mělo odrazit ve vyšším zájmu o tato povolání ze strany mladých lidí, rozhodujících se pro svoji profesní dráhu. Bude se jednat o společensky hodnotné ocenění.

Celý text dokumentu najdete zde.

V kategorii Dokumenty, Legislativa, Společnost

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 28.9.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky