Pozvánka: Online diskusní večer Privatizace prodeje vody v ČR

Pozvánka: Online diskusní večer Privatizace prodeje vody v ČR


Příspěvek četlo

 3,028 total views

Pramen_Vltavy

Na snímku pramen Vltavy.

V sobotu 22.3. od 20:00 při příležitosti mezinárodního dne vody pořádáme diskusní večer v vodárenským expertem Radkem Novotným (www.vodalidem.cz) a aktivistou Janem Piroutkem (www.ivpr.cz) diskusní večer na téma Privatizace prodeje vody v ČR.

Témata diskusního večera

  • Jaký má být podle Vás model vlastnictví vody, vodárenské infrastruktury? Soukromý / státní? Který je výhodnější?
  • Příklady chybné privatizace v ČR. Co se systémově stalo špatně a existuje z toho ještě cesta ven? Jaká?
  • Existují nějaké inspirativní modely ze zahraničí? Jakým způsobem by měl stát udržovat svou vodní infrastrukturu.

Podrobnější členění témat:

1) Historie
– Krátký popis stavu před rokem 1993 – státní podniky
– Krátký popis stavu před rokem 1993 – okresní a krajské vodárny
– Manipulace se zastupiteli – Prodeje akcií vodáren koncernům – do roku 2000
– Manipulace se zastupiteli – Instalace penězovodu mezi spotřebitele a infrastrukturu – provozní model okresních vodáren
– Srovnání vodáren privatizovaných a neprivatizovaných
a) Zisky
– Investice
– Dotace
– Cena vody
c) Důvod je jasný privatizací začaly všechna další témata:
– Ztráta města a obcí nad vodárenským monopolem v regionu
– Neúměrný růst cen vodného a stočného
– Ztráta možností získat dotace z EU pro okresní vodárny
– Neustálé zvyšování cen vody a přitom nedostatek financí vodáren na investice
– Kolaborace zastupitelů s koncerny a manipulace se zastupiteli
– Ztráta jediného vlastního zdroje peněz k financování vodárenské infrastruktury
– Neschopnost a neochota politiků pracovat pro lidi a stát – financování politických stran, napříč politickým spektrem

 

Adresa konání diskusního večera

Adresa pro online sledování bude tato:

www.anymeeting.com/ObcanskyMonitor1

Během vysílání můžete klást dotazy. Všechny dotazy zodpovíme.

Z diskusního večera bude vyhotoven záznam a článek obsahující hlavní teze. Počítáme se zveřejněním série článků na toto téma, postupně publikujících směrodatné dokumenty. Máte v této souvislosti také dotazy? Napište je do komentářů, na diskusním večeru se je pokusíme zodpovědět.

 

Kompletní, nestříhaný záznam z diskusního večera

V kategorii Pozvánky, Voda

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 22.3.2014

5 Komentáře

  1. Vitezslav Praks 22.3.2014 18:35

    1) Dobrý den pane Novotný, jestli mohu, zajímala by mne odpověď na tuto otázku:
    Čas ukázal, že privatizace vodních dodávek pro obyvatelstvo byly jen snahou polistopadové politické reprezentace o co nejrychlejší rozprodej životně důležitých do soukromých rukou, včetně zahraničních. Darebáci byli asi příslušně odměněni, někteří to možná dělali i z nenávisti ke spoluobčanům. Zisky plynou většinou za hranice vlasti…tak jako u bank atd.
    Pokud se dnes občané potýkají se stálým zdražováním základních životních potřeb, a o nápravu se nestará politická reprezentace občanů, která opět v praxi preferuje spíše zájmy kapitálu než občanů ČR. Snad by bylo možné řešení, kdy občané pod vedením fundovaných odborníků na problematiku vody / a nejen vody!/ cestou komunální politiky přinutili cestou organizovaného tlaku občanů příslušné komunální politiky k účinným krokům vedoucím k nápravě stavu a obnovení stavu, kdy vodní zdroje i distribuce vody budou opět zpět, v rukách občanů našeho státu.
    Snad se k odborníkům přidají i politické strany mající ve štítu “chránit zájmy občanů”, zatím je smutné, že inteligence v tomto státě svůj myšlenkový potenciál upíná povětšinou k řiťolezectví vůči mocným a tak vyznívá přínos inteligence ke zlepšení stavu jako bohužel prakticky nulový…
    Ti, kdož vodě /bankovnictví atd./ rozumí a jsou vlastenci mohou, konkrétně, ne politicky usvědčit politiky z licoměrnosti a záměrného poškozování občanů, kterým mají sloužit, jde li o demokratický stát a ne jeho atrapu.
    Tedy stručně: zda jsou lidé, kteří chtějí cestou propagace stavu zneužívání distribuce vody obyvatelstvu, prakticky ukazovat na škodlivost stávajícího politického uspořádání. Ono je vše spojené navzájem, buď si chceme říci a přiznat, co je správné, nebo ne, a pak asi snaha pár lidí nebude korunována úspěchem.
    Děkuji Vám a jsem s pozdravem – Hradec Králové

  2. Vitezslav Praks 22.3.2014 18:35

    2) S vodou to je a bude jako s energiemi: máme je od přírody, ale neumíme s nimi hospodařit a jsou předmětem spekulací a výdělků. Jsou stále vzácnější a také dražší.
    Aby se šetřilo a hospodařilo, musí jít ceny nahoru.
    Jde jen o to, kdo bude mít ty velké zisky a na co se použijí. Měly by se investovat zpět do přírody, do výzkumu a vývoje. PK

  3. Vitezslav Praks 22.3.2014 18:36

    Pane Novotný,
    existuje v republice něco jiného než to na co poukazujete, že je špatné? Máme vůbec nějakou jinou možnost, která je již odzkoušená nebo víte, že to je špatně, ale jak je to dobře nikdo neví?
    Pokud ne tak nejdřív navrhněte lepší řešení. Pokud ano, tak sem s ním. PV

  4. Vítězslav Praks 24.3.2014 07:39
  5. Ing. Pavel Sýkora 24.3.2014 13:04

    Dobrý den, ideální je Soběstačný dům. Voda, kanalizace, elektřina teplo zadarmo, zelenina a maso velmi levně a pohodlně:
    http://www.jakbydlet.cz/clanek/481_sobestacne-domy.aspx

    Mít soběstačný dům, je dnes, v době “hroutící se civilizace”, stále častější sen všech lidí. Civilizace se přímo nehroutí, jen stát přestává fungovat, mění se demografie, přibývá lidí,ubývá zdrojů.

    Soběstačný dům je nejlepší penzijní připojištění, důchodové spoření, penzijní pilíř, zkrátka zajištění. Vždyť i pád Egyptské civilizace zapříčinil hlad, neúroda. Stejně tak pád Velkomoravské říše, ve spojení s nájezdy Hunů.

    Jak dosáhnout soběstačnosti?
    Myslím, že mnoho takových domů v ČR již je. Jen se s tím lidi moc nechlubí. Proč taky? Takový dům je vlastně noční můrou pro státní rozpočet a pro všechny síťové dodavatele. Pokud jej doplníte například dřevoplynovým generátorem elektřiny, a elektromobilem, kdyby to měl každý, stát přijde „o dalších cca 150 miliard, jež mu plynou z dopravy“. Ono, i bez té mobilní techniky jde o velké peníze. Vždyť mnohé novostavby, které dnes podceňují energie, dají za energie milion Kč za 10 let provozu. Když k tomu ještě připočteme náklady na vodu a potraviny jsou to opravdu obrovské finanční toky, jež drží spotřební ekonomiku bankovního systému. Pořád dokola platíte peníze. A stále více – ceny rostou. Nechme ale systém politikům, řetězcům a bankám, věnujme se vlastní soběstačnosti. Jak postavit soběstačný dům?

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky