Online diskusní večer ŠUMAVA 5.3.2014 v 18:30

Online diskusní večer ŠUMAVA 5.3.2014 v 18:30


Příspěvek četlo

 1,528 total views

Dopustíme zánik Šumavy?

Online diskusní večer Šumava

 

ONLINE  diskusní večer ŠUMAVA

5.3.2014 od 18:30

DNES večer ONLINE diskusní večer ŠUMAVA. Využijte unikátní příležitosti probrat všechny otázky Šumavy s bývalým hlavním inspektorem (nyní v důchodu) Národního parku Šumava, s člověkem, který se touto problematikou zabývá přes 30 let.

hovoří Petr Ješátko, st. (bývalý hlavní inspektor Národního parku Šumava).

Za Občanský monitoring jsme si připravili následující dotazy:

 

Témata

  1. Šumava, Kůrovec. Kácet nebo nekácet. Popřípadě jiná řešení? Jaký je váš názor?
  2. Krajský soud dal nedávno zapravdu blokádníkům od Ptačího potoka. Kácení bylo nelegální. Postup policie byl nelegální. Můžete prosím stručně vysvětlit, co je příčinou tohoto sporu a jak by měl být (odborně správně) tento spor řešen?
  3. Chystá se nový zákon o Národním parku Šumava, jaký na něj máte názor? Je potřeba nový zákon? Připravené jsou hned dva návrhy zákonů. Který je podle Vás lepší?
  4. Někteří politici (Klaus, Zeman) naznačují možnost zrušení Národního parku Šumava. Můžete říci, co by to pro Šumavskou přírodu znamenalo?
  5. Šumavská divočina versus divoká šumavská developerská zástavba. Jak by měl být tento konflikt zájmů podle Vás řešen? Kde by měla být nastavena čára?
  6. Další otázky dle směru diskuse.
  7. Účastníci mohou také pokládat otázky, účastnit se diskuse ať už formou chatu nebo vstupu.

Diskusní večer bude dostupný v době svého konání na těchto stránkách:

www.anymeeting.com/ObcanskyMonitor1

Pořad Petra Ješátka pro Českou televizi

V kategorii Pozvánky

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 5.3.2014

13 Komentáře

  1. Karel Schneider 5.3.2014 09:18

    Jak by dopadly (dneska už jen teoreticky)lesy NPŠ, kdyby lesníci zasahovali proti kůrovci tak jako v hospodářském lese

  2. Radek David 5.3.2014 10:27

    Pan Ješátko je pamětníkem i obětí několika personálních čistek, které se za dobu existence Národního parku Šumava na Správě NP odehrály. Zejména za éry ředitelů Žlábka, Stráského a Mánka. Jak se na tyto kroky, vedoucí k odstraňování nepohodlných, odborně fundovaných zaměstnanců, kteří nesouhlasili s neodbornými a špatnými kroky vedení parku dívá a jaké tyto kroky měly pro přírodu NPŠ a její ochranu následky?

  3. Vitezslav Praks 5.3.2014 12:03

    Díky za dotazy, pokud nebudete online, položíme je za Vás a odpovědi budete moci zhlédnout ze záznamu.

  4. Josef Záhora 5.3.2014 13:30

    Mnohokráte jsem navštívil NP Šumava a též sousední NP Bavorský les. Velice mě zaujala zejména území ponechaná přírodě. Domnívám se, že právě i z tohoto důvodu byl NP založen. Velice si Vás pane Ješátko za vaše postoje vážím a děkuji za ně. Věřím, že až z NP Š zmizí jeho vedení v čele s ředitelem Mánkem, tak jeho úroveň se přiblíží i NP Bavorský les.

  5. Horst Lampert 5.3.2014 14:13

    Nevíte prosím proč jsou lidé kteří žijí v NP Šumava tak proti němu.Přece by měli být hrdí.

  6. Jana Scholcová 5.3.2014 17:09

    Pane Ješátko. Sleduji se zájmen pořady ČT2 Nedej se týkající se parku Šumava. V jednom z pořadů jste i naprostým laikům vysvětlil procesy, kterými příroda sama bez zásahu člověka prochází.Pochopila jsem to i já. Nechce se mi věřit, že toto nechápou – nebo snad nechtějí chápat pracovníci nár.parku, kteří mají oproti mě lesnické vzdělání. Oč jim jde ? Domnívám se, že nehrají čistou hru. Jaký na to máte názor ? Moc Vám fandím a NEDEJTE SE.

  7. Jirka Mach 5.3.2014 17:10

    Srdečně zdravím redakci a pana Ješátka. Neubráním se dojmu, že posledních dvacet let se na šumavě střídají akorát papaláši, pojídají chlebíčky a místo věcného řešení problémů se vede zákopová mediálně-politická válka “zasahovačů a nezashovačů”. Je na Šumavě ochrana přírody jen rouškou kšeftů s pozemky a dřívím? Když tam člověk přijede, tak bez ohledu na názory všech, kteří prohlašují, že kůrovci rozumí, příroda koná a Šumava se zelená sama sebou. Co očekáváte, pane Ješátko, od nového vedení minsterstva? Děkuji a zdravím, JM.

  8. Milan Novotný 5.3.2014 17:26

    Dobrý den všem. NPŠ byl založen již před hezkou řádkou let a myslím, že mnoho milovníků Šumavy to přijímalo v té době s nadšením a optimismem do budoucna. Bylo zřejmé, že se od základu musí změnit uvažování a přístup v péči o les. Jenže pokud se lidé, jimž je tato péče svěřena, nedokáží oprostit od náhledu na NP jako by to byl hospodářský les, pak to bude NP vždy jen názvem a nikdy nemůže vypadat tak, jako na druhé straně hranice. Pana Ješátka osobně znám a vím dobře, kolik práce a úsilí vložil do toho, aby NPŠ byl tím, čím opravdu má být. Zaslouží za to dík a já mu držím pěsti v jeho další snaze.

  9. Jiří Vrána 5.3.2014 17:32

    Dobrý večer. Myslíte si, že při současné konstelaci, kdy za de facto zrušení Parku neúnavně lobují (nejen) jihočeští politici a starostové, senátoři a poslanci, včetně prezidenta, je šance na prosazení péče, jež navrhuje stínová rada a významní vědci?

  10. Petr Hora 5.3.2014 17:59

    Kradlo se v NP dříví? A krade se dnes?

  11. les 6.3.2014 07:22

    Dobře si to zase Hnutí Duha připravilo jako obvykle na oblbování lidí.Je neštěstí této společnosti, že keždý se přiživuje a hovoří o tom, čemu nerozumí, ale z čeho mu “kape” prospěch. Tento pořad a podobné pořady jako Nedej se, jsou jasným důkazem jednostranného pohledu, objednané a zřejmě dobře zaplacené propagandy, hlavně ve prospěch několika zmatených a prospěchářských jedinců. Neštěstí Šumavy je potřeba vidět na vlastní oči, aby si každý člověk uvědomil tu zkázu, kterou tito tzv. ochránci přírody (spíš svých zájmů)svým počínáním zavinili. Připravené otázky na míru diskutujícímu měly jistě opětovně posloužit k očerňování národního parku a manipulaci s veřejným míněním proti zaměstnancům. Tvůrci, obednatelé a protagonisté jistě počítají s tím, že i nového pana ministra a nové náměstky je potřeba nasměrovat svým směrem, tzn. heslo kdo není s Hnutím Duha je proti přírodě a společnosti. Je potřeba se s nimi vypořádat! Pravdu máme jenom my.Již jsme tento přístup ve společnosti zažili, ale je to osvědčené a účelné. Lidé, nenechme se těmito nátlakovými až někdy extremistickými skupinami manipulovat, přijeďte na Šumavu a udělejte si svůj názor !

  12. Vitezslav Praks 6.3.2014 07:53

    les. Les? Les ČR? Les Forrest? 🙂 Mohli jste se diskuse zúčastnit včera. Bylo by to lepší než takto dštít síru. 🙂 Členem Hnutí Duha nejsem. Jinak Váš slovník:
    komu kape ze Šumavy prospěch.
    Zmatení a prospěchářští jedinci
    Neštěstí Šumavy

    To jsou všechno inspirativní témata a slibuji, že se jim budeme věnovat i nadále a dá-li Bůh je i s pomocí dokumentů je brzy rozkryjeme, zachovejte nám tedy svou čtenářskou přízeň. 🙂

  13. NOVÁK 10.3.2014 20:04

    Mě už snad v této zemi nic nepřekvapí.Sledoval jsem púodobnou diskuzi v TV v nedělním pořadu,kde hovořili odborníci a znalci této problematiky.Jenže nemají moc šancí a zničit přírodu i okolí takové krásné oblasti naší vlasti jim nic neříká.Peníze a blbci ve vládě budou mít navrh a dle mého zjištění se od slavné Sametové,,,
    řítíme tam,kde není návratu.To si všichni budeme ztěžovat na komunisty a jejich dobu,,,a co dnes???Celá naše rodina,přesto že nezažila dobu Masaryka…jej ctí a uznává již od našich předků.Jména těch novodobých představitelů naší země chceme co nejdříve zapomenout.A TO PROSÍM NIKDO Z NAŠÍ RODINY NEBYL KOMOUŠ!!!!

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky