Jiří Gebert: Big short

Jiří Gebert: Big short


Příspěvek četlo

 656 total views

Ringu přetiskujeme na pokračování sérii úvah architekta Jiřího Geberta SLA-BI-KÁŘ SPEKULATIVNÍHO  URBANIZMU. Pan architekt Gebert se v ní zamýšlí nad urbanismem Prahy. Řadu myšlenek a podnětů je možné zobecnit, věříme, že budou inspirativní i pro jiná města.

Jiri_GEBERT

Big short

„Shorting“ je spekulativní sázka na zisk skrze ztrátu hodnoty. Spekulací na tunel Blanka je vytvořit z veřejné ztráty pro soukromý zisk. Rozhodnutí primátora Kasla stavět Blanku počítalo s cenou 11 miliard, počítalo ale špatně, neboť konečný účet Blanky se přesáhne 36 miliard korun.

Plánování Prahy nadále místo postupných, pragmatických řešení akutních problemů, pokračuje prosazováním neúnosně drahých a náročných superstaveb, které odsouvají řešení o celá desetiletí. Namátkou jsou to Výtoňský železniční a silniční megamost pod Vyšehradem, spojka Podolí a Smíchova u Radlického kostelíka, nebo tak „nutně“ dvoukolejná podzemní trať přes Stromovku a Dejvice na Masarykovo nádraží. Tak vypadá dopravní rozhodování když zanedbané čerpání 130 milliard z Evropských dotací, je potřeba „někde“ dohnat. Lobbystické „vedlejšáky“ dostávají alibi „odborně“ posvěcených územně plánovacích záměrů, které ale blokují rozumné investování veřejných prostředků a rozvoj Prahy.

Projekty, které mají politický záměr, jako byla Blanka, jsou od počátku finančně podceněny. Odpovědnosti za rozhodnutí se primátor, radní nebo starostové zbaví, když odborné námitky jsou smeteny hlasováním zastupitelů, v pohodlném vědomí beztrestnosti za rozhodnutí, které si vylíže v době realizace stavby už nová reprezentace. Není snad prosazení projektu, u kterého dojde k několikanásobnému prodražení, aktem zpronevěry veřejných prostředků, který musí být stíhán bez možnosti promlčení?

Veřejnost má šanci v komunálních volbách dát rozsudek sama, pokud si opět nelklene před billbordy oprášených VIP prominentů.

V kategorii Praha

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 7.10.2014

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky