o.s. Přátelé Šumavy: Dopis poslancům

o.s. Přátelé Šumavy: Dopis poslancům


Příspěvek četlo

 694 total views

Přetiskujeme dopis občanskkého sdružení Přátelé Šumavy poslancům v souvislosti s chystaným projednáním zákona o Šumavě, jak jsme o něm na “Ringu” psali.

Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče,

v nadcházejících dnech budete rozhodovat nejen o Národním parku Šumava, ale též i o jeho širokém okolí. Díky existenci národního parku prosperuje z turistického ruchu celá Šumava. Obracíme se na Vás jako lidé, kteří na Šumavě bydlí a milují přírodu. Řada z nás jsou i majitelé penzionů ve kterých ubytováváme návštěvníky národního parku.

Jsme zděšení z návrhu zákona o NP Šumava, který schválili senátoři. Ubezpečujeme Vás, že debata o kůrovci, která jej provází, je jen „kouřová clona“. Ve skutečnosti jde mnohem více o spekulace s pozemky. Mnozí podnikatelé s vazbami na politiky je nakoupili jako zemědělské a nyní je chtějí převést na stavební parcely. Záměr předkladatelů zákona, tedy zejména části jihočeských politiků, byl již v minulosti znám. Jako členové šumavské nevládní organizace jsme byli, zejména senátorem Jirsou v mediích napadání zcela nesmyslnými pomluvami. Prostě touha po zisku ze Šumavy často překračovala nejen slušnost, ale i morálku běžného občana. Ne náhodou po volbách v r. 2010 a nástupu Drobila došlo k obsazení funkce ředitele NP Šumava bývalými členy ODS. Ne náhodou došlo k likvidaci neposlušných pracovníků státní správy a obsazením těchto míst loajálními pracovníky různých pochybných skupin. I obžaloba takto dosazeného náměstka pro státní správu Protikorupční policií, která skončila až u soudu sice narovnáním, ale s finančním postihem, svědčí o nekalosti počínání této doslova mafie. V civilizovaném státě v národním parku vykupuje stát pozemky i od soukromníků. Na Šumavě naopak stát státní pozemky prodal soukromníkům a developerům za směšné ceny a ti je kupovali s cílem nikoliv na nich hospodařit, ale z investovaných milionů za jejich odkup od státu vydělat miliardy na úkor nás všech. Ano, vážení páni poslanci a poslankyně, tohle není pro Parlament ČR, ale pro Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Posíláme Vám v příloze dva články, abyste viděl/a o koho konkrétně jde.

Na vlastní oči vidíme již nyní, jak okolí našich domovů hyzdí rostoucí developerská zástavba. Můžeme Vám poslat fotografie, nebo ještě lépe přijeďte se podívat na vlastní oči, rádi Vám to ukážeme. Prosíme Vás, zabraňte tomu, aby to pokračovalo na dalších plochách, ochraňte Šumavu – její krajinu i nedotčenou přírodu. Většina z Vás se přihlásila před volbami k občanské iniciativě Rekonstrukce státu, kde jedním z bodů je, že zajistíte, aby se v této republice přestalo krást. Co jiného je předložený zákon senátorů, než veřejné se přihlášení k dalšímu pokusu, jak rozkrást a zlikvidovat území Šumavy? Protože jsme ze Šumavy známe řadu politiků, včetně regionálních, kterým je bližší osobní zisk, než příroda Šumavy, čest a morálka. Věříme, že se mezi ně nezařadíte a že nás a naše vesničky a penziony budete navštěvovat jako slušní občané, kteří jsou součástí té lepší části naší společnosti.

Prosíme Vás, bezodkladně zamítněte senátorský návrh zákona o NP Šumava.

Ve Strašíně 20.10.2014

Místopředseda František Hail

 

Odkazované dokumenty

Krájení Šumavy přeje spekulantům

Pán Šumavy

V kategorii Nezařazené

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 20.10.2014

4 Komentáře

  1. Eduard Steun 21.10.2014 12:07

    Ze Šumavy pocházím,ale žiji dnes na úplně opačném konci Čech a na Šumavu jen občas zajíždím.Co však tam vidím a pak i slyším,tak musím dát autorovi článku jenom za pravdu.Prostě honba za penězi a jenom prachy,prachy a zase prachy.Šumavská příroda a vzhled mnohých šumavských míst je prostě až někde daleko v pozadí.

  2. babča Jana 23.10.2014 09:27

    Od svých 14 let jezdím na Šumavu – nejprve na “Hojsovku” a pak na Špičák lyžovat. Pak se svými dcerkami na poštu Špičák – letní dovolená, Velikonoce, jarní prázdniny a někdy i mezi svátky vánočními. Všechny tři jsme si Šumavu zamilovaly tak, že jsem pokračovala v pobytech i se svými třemi vnuky. Teď na stará kolena už toho moc nenachodím, získala jsem azyl a spřízněné duše na Hájence Špičák. Jak jsem byla zklamaná po těch létech, to se nedá ani vypovědět. Duše pláče nad vandalizmem a porušováním práv čisté přírody. Bytovky na stráni nad Godlhofem, těžké stroje nad nádražím Špičák, které plundrují les i podhoubí. A pak čtu články hnutí Duha a obyvatel Šumavy a je mi do pláče. Věřím, že mezi vámi poslanci se najde tolik rozumných lidí, kteří budou chtít zachovat náš přírodní poklad a přehlasují bezohlednou korupci a honbu za zisky. Jana Schmidová, Plzeň (ročník 1941)

  3. Josef z Liberce 25.10.2014 10:19

    Na Šumavu jezdím desítky let a mám tam řadu přázel i část příbuzenstva. Vím jak si tito lidé oddechli po pádu “Železné opony”. Všichni vítali změnu režimu a nikdo z nich nepředpokládal, že nástupem Klause, Stráského a jemu podobých nastane rozsáhlé rozkrádání majetku státu, tedy nás, občanů této republiky. Pan Stráský, současný člen Rady NP Šumava, protože ví, že vše je již promlčeno se k tomuto dokonce v Hospodářských novinách i přiznal.Šumavy se v této době přes snahy části politiků dotklo díky zřízení Národního parku minimálně. Když se již majetek státu, který bylo možno rozkrást zmenšil, došlo i na Šumavu. Nejprve se v tichosti zejména zemědělské pozemky státu převáděly doslova za směšné ceny na osoby spřízněné s některámi politiky, zastupiteli atd., nebo později přímo na developery, různá s.r.o. s neznámými majiteli atd. Po doslova zachvácení MŽP stranou ODS a nechvalně proslulými ministry Dobilem a Chalupou došlo ke změně vedení parku dosazením ředitelů Stráského a Mánka, tedy opět bývalými členy ODS. Posledně jmenovaný dokonce kandidoval za tuto stranu do senátu. Pan Stráský po zkušenostech z minulosti ihned zlikvidovat státní správu a dosadil do všech důležitých vedoucích míst své poslušné úředníky.Ve snaze zlegalizovat převody pozemků na stavební a tím dosáhnoout pro své zpřízněné duše obratem miliardové zisky, bylo nutné připravit zákonné předpisy. Proto opět panové z ODS za přispění některých dalších politických stran připravili Zákon o NP Šumava, který jejich miliardový sen má naplnit.Občan si musí uvědomit, že ti, kteří pro něj zvedli ruku, buď naprosto nevěděli o co jde, v případě opačném se podílejí na jednom z dalších pokusů jak rozkrást i nadále majetek státu, tedy nás všech. A takové senátory si z našich daní platíme.
    Věřím, že ve sněmovně zvítězí zdravý rozum a ne návrhy mafie propojených politiků, sátních úředníků a “podnikatelů” s nakradeným majetkem.

  4. Milan Novotný 26.10.2014 08:18

    Dobrý den všem,
    znám Šumavu dobře a několik let jsem tam i pracoval. Myslím, že se mohu řadit mezi ty lidi, jimž učarovala. Proto také pozorně sleduji vše, co se kolem ní děje. Je to velmi atraktivní oblast a to nejen z hlediska přírodní krásy a rekreačního vyžití, ale bohužel i pro mnohé, kteří se nekalým způsobem snaží přijít k velkým penězům. Většinou to jsou tací, kteří již velký majetek mají a získali i vliv a tak mám obavy, že jsou doopravdy schopni ovlivňovat legislativní procesy takovým způsobem, že hrozí “znárodňování naruby”. Proto apeluji na všechny slušné senátory, aby se velmi pozorně zákonem o NP Šumava zabývali a nenechali se zmást těmi, kteří v něm sledují jen svůj osobní prospěch. Děkuji.

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky

Předchozí: