Dům u Sixtů: pro své sladké developery udělá Praha vše. Ano, vše.

Dům u Sixtů: pro své sladké developery udělá Praha vše. Ano, vše.


Příspěvek četlo

 2,089 total views

“I’ll do anything

For my sweet Sixt – ,
And I’ll do anything

for my little run away developer.”

Touto parafrází skladby Billyho  Idola “Sweet Sixteen”  začínáme příspěvek popisující kauzu u Sixtů. O čem kauza je? U Staroměstského náměstí v Praze má vzniknout obří hotelový komplex hotelů Ritz-Carlton.  Konkrétně se jedná o tyto parcely:

Hotelový komplex

A vizualizace  je zde (vizualizace je převzata z článku Klubu za Starou Prahu):

u SIXTU

Na těchto parcelách stojí dnes několik historických domů (z druhé poloviny 14. století), které mají být do hotelového domu přestavěny. Sám developer Akroterion k tomu ve své tiskové zprávě uvádí: „Budoucí hotel se nachází mezi ulicemi Železná, Celetná a Kamzíkova a nabídne na ploše 16 000 m2 120 luxusních hotelových pokojů, restauraci a konferenční prostory.“ Dále „…nabídne široké veřejnosti wellness, obchody, restauraci o kapacitě 180 míst a konferenční prostory na ploše téměř 600 m2.“ 

Nechej zdevastovat a pak si postav co chceš

Vlastní realizace probíhá nechvalně obvyklou strategií: Nech zdevastovat a pak si postav, co chceš. Část historických domů už je zdevastováno:

Zdevastovaný Dům U Sixtů v Celetné 2

Část na devastaci / přestavbu čeká:

Obytný dům Celetná 8 (556)Schodiště v obytném domě v Celetné 8

 

Další fotografie prostor, které budou přestavěny do hotelového komplexu jsou zde a zde a zde.

Plánované proměně staré Prahy v luxusní hotel padne za oběť i dům, v němž bydlel Franz Kafka. – Dům u Sixtů.

 

Přestavba Sixtova domu do hotelu

Jak bude rekonstrukce Sixtova domu probíhat? V hlavní budově obrácené do Celetné ulice má být přestavěn gotický klenutý sklep na bazén a románský sklep na saunu, v domě jsou plánovány rozsáhlé změny dispozic. Pod pravým dvorním křídlem má vzniknout nový suterén, v 1. patře bude do místnosti s unikátním gotickým malovaným trámovým stropem vestavěno sociální zařízení a do budovy bude vestavěn výtah. Podrobně jsou plánované změny popsány v článku Klubu za Starou Prahu zde.

 

Národní památkový ústav nesouhlasil

Národní památkový ústav projekt odmítl. „z hlediska památkové péče nelze souhlasit s připojováním dalších čtyř objektů, a to ani v případě, že by se závěr jevil jako finančně zajištěný“. 

 

…developer stavební povolení přesto dostal

I přes nesouhlasné stanovisko NPU, dostal developer stavební povolení. (Dokumenty jsou zde). Podle současně platné legislativy, povolení Národního památkového ústavu není nutnou součástí podkladů ke stavebnímu povolení. Povolení od pražských památkářů projekt (jak jinak) dostal. A Praha 1 se, podobně jako v kauze Maršmeloun,  neodvolala. A Magistrát Hlavního města Prahy také odvolání nepodal. Historie celé kauzy je popsána zde.

 

Poslední překážkou jsou lidé

Vedle historických památek jsou (překonatelnou) překážkou pro developera v jeho záměru na vytvoření hotelového komplexu – lidé – Pražané, kteří v domech nyní bydlí. Ale i tuto oblast už Magistrát hlavního města Prahy pro svého sladkého developera úspěšně vyřešil. Převedl plnou mocí všechna práva na vyjednávání s těmito občany – na developera. A ten nyní vede s nájemníky jednotlivých bytů jednání o – jak to nazvat – vystrnadění. Blíže k tomu příspěvek České televize. Dokument předání plné moci MHMP developerovi pro jednání s občany je zde. A část parcel získává developer pro svůj záměr od Prahy. – Viz smlouvy nájemní a budoucí kupní. Všechny úřední dokumenty ke kauze jsou zde.

 

“I’ll do anything

For my sweet Sixt,
And I’ll do anything

for my little run away developer.”

 

Podpořte online petici

Odkaz na petici je zde.

 

Požadavky protestujících

Tato kauza vyvolala celou řadu protestů. Požadavky protestujících shrnula paní architekta Švábová takto:

  • Aby byla zrušena hotelová, obchodní funkce v tomto stádiu zřejmě už není možné. Nyní je třeba, aby projekt mohla připomínkovat odborná veřejnost a zabránit nejhoršímu.
  • Demonstrovat a protestovat na všech úrovních za kvalitnější provedení.
  • Je třeba obrátit se na památkovou inspekci a vyžádat nové projednání projektu při zachování hotelové funkce. (Klub Za starou Prahu podal Podnět k přezkumu závazného stanoviska ve věci objektu Staré Město čp. 551 (dvorní trakt) a čp. 556 i předchozích závazných stanovisek či rozhodnutí orgánu památkové péče k záměru tzv. hotelu U Sixtů. Nyní čekáme na reakci). Požadovat i zachování přiměřené funkce bytové – i kdyby jen pro zaměstnance, ostrahu apod.
  • Je potřeba napnout úsilí k přepracování projektu: Záchody pod malovanými stropy (apod.) je vandalství, chceme dosáhnout změn projektové dokumentace, aby byly podobné excesy vyloučeny. Investor předložil odborně zpracovaný SHP a odbornou inventarizaci všech cenných prvků v interiérech, dále zachovat historické souvislostí – připomínky osudu jednotlivých domů (pobyt F. Kafky a pod). Odmítáme zásahy, které jsou v rozporu se zákonem o památkové péči i mezinárodními závazky ČR.
  • Je třeba trvat na zachování individualizace jednotlivých domů nejen na fasádách, nestírat stavebními a interiérovými úpravami hranice mezi jednotlivými domy, aby nedošlo uvnitř k zválcování individuálních domů do jednoho blokového komplexu.

Projekt i realizační práce by měly probíhat pod stálou kontrolou památkové inspekce, NPÚ a odborné veřejnosti z řad architektů i historiků.
Věříme, že stavebník pochopí, že správně provedená rekonstrukce zvýší kvalitu funkce hotelu a že přinese ve svém důsledku i její ekonomické zhodnocení. Chceme spolupracovat na dobrých výsledcích, ne jen zoufale přihlížet devastaci svého města.

 

Kauza domu u Sixtů v médiích

Jiří Gebert: U Sixtů – Nový koncept Ritz-Carlton

Česká televize: Dům u Sixtů má už všechna stavební povolení.

Celou kauzu velmi dobře popsal  Klub pro starou Prahu v článku zde.

Magistrát Hlavního města Prahy se celou kauzou chválí na svých stránkách zde.

Lidovky: Hned vedle Staroměstského náměstí se rozjíždí stavební byznys

Novinky: Hotelový komplex U Sixtů pořád není dokončen

Idnes: Domům v centru Prahy hrozí zřícení

Metro: Nóbl hotel na Staromáku? Ožily plány luxusních apartmánů v domě U Sixtů

Aktuálně: Praha 1. Za barevnými fasádami domy zbavené duše a paměti

Ihned: Architektonická zombie u Sixtů

Pražský Patriot: Povolení pro hotel U Sixtů je platné

Pražský deník: V historických domech v centru bydlí místo lidí myši

Český Rozhlas: Město možná přijde o Dům U Sixtů

E15: Pět hvězdiček nevyšlo.

Občanský monitoring: Všechny články o kauzu domu u Sixtů

V kategorii Dokumenty, Praha, Protest

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 9.5.2015

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky