Petr Ješátko: Námět na investigativní reportáž o prodeji pozemků v Národním parku Šumava

Petr Ješátko: Námět na investigativní reportáž o prodeji pozemků v Národním parku Šumava


Příspěvek četlo

 769 total views

Přetiskujeme podnět spolupracovníka Ringu Petra Ješátka, se kterým se obrací na Českou televizi, aby natočila investigativní reportáž např. Reportéři ČT (nebo jiný podobný investigativní pořad) o spekulativních prodejích pozemků v Národním parku Šumava. K tomuto námětu se za Občanský monitoring přidáváme.

Dobrý den,
Dovolte mi, abych se na vás obrátil s návrhem: Vláda ČR čerstvě schválila úpravu Zákona O ochraně přírody a krajiny a následně jej předloží do Parlamentu ČR. Vzhledem k tomu, že značná část zákona se týká i národních parků, tedy i NP Šumava, lze očekávat značný zájem politiků, zejména těch zapojených do stamilionivých kšeftů s pozemky na území Šumavy. Většinou v minulých letech pozemky nakoupili v řádu desítek Kč za metr čtvereční jako tzv. ostatní plochy a dnes je s některými starosty obcí (jejichž rodinní příslušníci je rovněž tímto způsobem získali), chtějí převést do stavebních a prodávat v řádu tisíců Kč jako stavební. Paradoxem je, že pozemky většinou nakoupili od státu. (V civilizovaných zemích stát na území Národního parku pozemky vykupuje od soukromníků).
Zde je odkaz na nedělní pořad na ČT 2 Nedej se plus, který se krátce touto problematikou zabývá:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10782831463-nedej-se-plus/215562248410016-tenkrat-na-vychode/

Je však řada dalších konkrétních důkazů. Vím, že jste se již jednou touto problematikou zabývali, ovšem nedošlo k úplnému dokumentovému rozkrytí všech vazeb. Pokud projevíte zájem, rád vám některá fakta dodám.
Srdečně zdraví ze šumavského Špičáku Petr Ješátko, st.

Petr Ješátko st. (Autor je bývalý vrchní lesní inspektor Národního parku Šumava, nyní v důchodu)

Pořad Petra Ješátka pro Českou televizi

V kategorii Šumava

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 21.5.2015

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky