Novela památkového zákona: Co je v něm špatně a jak by to mělo být?

Novela památkového zákona: Co je v něm špatně a jak by to mělo být?


Příspěvek četlo

 1,173 total views

Ministerstvo kultury letos připravilo novelu památkového zákona. Kompletní dokumenty Ministerstva kultury  k novému památkovému zákonu jsou publikovány zde.

Za Ring chceme vyjádřit stručně ve třech bodech, co je v novém návrhu špatně:

  1. Odborná instituce, kterou si platíme z daní, Národní památkový ústav by měl získat oprávnění povolovat / zakazovat stavby v památkových zónách.  Nutný souhlas musí mít stavebník dnes od hasičů, dopravy apod, ale nikoliv od NPÚ. To umožňuje developerům a šíbrům sytematicky obcházet památkovou ochranu způsobem: NPÚ se vyjdáří proti projektu, avšak příslušný stavební úřad přesto vydá povolení.  K takovémuto obcházení památkové péče dochází nyní systematicky. Nový památkový zákon místo aby kompetence NPÚ zvýšil, dále je snižuje.
  2. Zvýšit pravomoc občanů (spolků) vyjadřovat se ke stavbám v památkových zónách. Tuto oblast lze řešit analogicky jako je tomu u zákona o ochraně přírody a krajiny, kde je uzákoněno právo občanů vyslovovat se ke stavbám, které mají dopad na životní prostředí. Takjakotak toto po ČR požaduje Evropská unie. V západních demokraciích je běžné, že občan má právo svými připomínkami ovlivňovat výstavbu v jeho okolí. Připomínky občana musí být vypořádány. Evropská unie opakovaně kritizuje ČR za to, že toto právo svým občanům upírá.
  3. Začlenit do památkového zákona prostorovou ochranu. (Urbanismus). Památkový zákon “umí” dnes jen ochranu izolovaných historických památek. Chránit urbanisticky významnou lokalitu za účelem zachování její identity, neumíme. Jednou z metod, jak zavést tuto ochranu, jsou prostorové regulativy.

 

Stav projednání Památkového zákona

Zákon byl zamítnut už na úrovni legislativní rady vlády.

 

Jak dál?

Paní architektka Švábová připravuje detailní návrh věcného návrhu novely památkového zákona.  Rozpracovný text si můžete průběžně přečíst zde.

V kategorii Kultura, Legislativa

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 15.8.2015

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky