Proběhla konference křižovatky architektury 2016

Proběhla konference křižovatky architektury 2016


Příspěvek četlo

 781 total views

Krizovatky architektury1 Krizovatky architektury2 Krizovatky architektury3

Proběhla konference Křižovatky architektury. Přinášíme velmi stručnou zprávu reflektující mé pocity z konference.

Starostové, zastupitelé a i vládní politici si začínají uvědomovat, že urbanismus vyhrává i prohrává volby. Lidé, kteří dosud byli stranou pozornosti (urbanisté, městští architekti), popřípadě byli považováni za snílky / aktivistické odpůrce developmentu a developerů, začínají být bráni vážně.  Klíčová slova: Kultivace krajiny. Zpřístupnění krajiny pro člověka. Veřejná prostranství. Neplánovat od rýsovacího prkna, ale citlivě k místu. Vyjít z potenciálu místa a jen velmi drobným zásahem místo podpořit.

 

Oslovily mne tyto výzvy

  • Běžte do archivů a podívejte se na staré mapy, kudy vedly staré cesty a pokuste se je, tam, kde je to zajímavé, obnovit.
  • Projděte si katastr své obce, místa, která nabízejí hezké pohledy, využijte: doplňte lavičky, altánky, na vyvýšená místa můžete doplnit rozhlednu.
  • Udělejte v obci poznávací stezky, upozorněte na zajímavá místa (menší sakrální stavby, boží muka, zvoničky, kostel, ale třeba i jen ohniště). – Přirozené zastávky pro procházky.
  • Cyklostezky nemusí být jen ty nákladné, budované s podporou EU. Mohou být i crosstrackové, vedené lesem, jen naznačené s minimem úprav terénu.
  • Zaměřte se i na zmapování vody: studny, menší vodní plochy (opět podpořit lavičkami, zapojit do stezek).

Vše toto se může stát faktorem, který pomůže rozproudit komunitní život v obci. Komunitní život znamená, že se lidé znají, zdraví se, pomáhají si. Navštěvují místní akce, protože se těší na setkání se svými sousedy. Doprava v obci je utilitární (odněkud někam), ale je dostatečná příležitost i pro dopravu rekreační (pěší procházky, kolo).

V kategorii Praha, Voda, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 5.6.2016

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky