Komiks Pocta hornictví

Komiks Pocta hornictví


Příspěvek četlo

 647 total views

Komiks pocta hornictvi

 

Nač malovat absurdní vtipy? Nač? Realita je absurdnější než nejsmělejší nápad. V tomto případě nám opět všední realita úspěšně dohnala a předehnala absurditu. Toto si vymyslí jen život… a Ostravak!!! Myslel jsem, že po dvou policejních prezidentech, po “Hrabalově gymnáziu”, absurdní drama, které žijeme, trochu zvolní. Ale kdepak! Mýlil jsem se.  Řekl bych, že tento lokomokůň přesně vyjadřuje naši aktuální situaci. True art.

 

Kontext

Důlní vozík s koňskou hlavou před radnicí šokoval odborníky. Hovoří o skandálu

V kategorii Komiks

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 10.12.2013

6 Komentáře

  1. Pavel Dvořák 10.12.2013 08:01

    Obávám se, že naše “umělecká – odborná veřejnost” nemá pro určitý druh umění pochopení. Plastika – nebo socha – je fantastická, ovšem pro většinu nepochopitelná. Protože nese myšlenku.
    Naopak, dílo, které zvítězilo v soutěži o plastiku k uctění mecenáše B.J. Horáčka, viz http://turnovskovakci.cz/view.php?cisloclanku=2012030020 odborná veřejnost posvětila. Laici se ovšem přou o to, jde-li o multipisoár, radiátor ÚT nebo puklý izolátor.

  2. Vitezslav Praks 11.12.2013 06:44

    Pavel. Ano, má myšlenku: Stejně blbou a prvoplánovou jako ostatní “díla”, která naše generace ve veřejném prostoru zdědila po komunismu.
    Je to totem kvetoucího, triumfujícího blbství, které nám dominuje & vládne. 🙂

  3. Pavel Dvořák 11.12.2013 09:25

    Zajímalo by mne, co by ostravští řekli třeba na nějaké dílo Ivo Medka Kopaninského,
    viz http://www.ivomedekkopaninsky.ic.cz/index.php?strana=galerie&jaz=cz
    jehož ateliér na Přední Kopanině jsem v osmdesátých létech občas navštěvoval. Vystavoval např. v Jahodovém baru. Svými díly vyjadřoval m.j. výsměch “oficielnímu” umění a lokokůň by přesně odpovídal jeho stylu. Recese a ironický škleb.

  4. Vitezslav Praks 11.12.2013 09:30

    Pavel. Zase jen další hloupost. Vykašlete se na sochy typu pocty.
    Kultivace veřejných prostorů a umisťování uměleckých artefaktů – na to se musí jít úplně jinak. Koukněte třeba na tuto knihu:
    http://eshop.nadacepartnerstvi.cz/jan-gehl-mesta-pro-lidi/d-70503/

  5. Karel Bogocz 28.4.2014 13:40

    Dle mého názoru je to krásná socha. Jsem z Ostravy a mám to tu rád. I když hornictví, kterému má socha vzdávat hold je důvod zdevastované krajiny v celém okolí. Na druhou stranu je hornictví to co živilo generace před námi. Koně má nejen Ostrava ve znaku, ale také koně byli ti kdo tyto vozíky s uhlím kdysi v dolech tahali. Toto dílo alespoň dle mého názoru vyjadřuje to proč je Ostrava černá ale naše. Mimo jiné je socha umístěna v místě před budovou bývalého ředitelství OKD 😀

  6. Vitezslav Praks 28.4.2014 16:12

    Karel. Pasoucí se jeleni jsou též krásní, ale (též) je to kýč. Ostrava má na víc. Ne na takovou ubohost.
    Ostravu daleko nejlépe vystihujte třeba fantastická kniha Pestré vsrty od, podle mého názoru jednoho z nejlepších žijících autorů, Ivana Landsmanna. Jestli žijete hornictvím, doporučuji a závidím Vám, že ji budete číst poprvé.

    http://www.kosmas.cz/knihy/61252/pestre-vrstvy/

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky