Protest: Proč nedostala pražská egyptologie akreditaci?

Protest: Proč nedostala pražská egyptologie akreditaci?


Příspěvek četlo

 1,486 total views

sef

V loňském roce se pražská egyptologie svými objevy dostala mezi 10 největších světových objevů (viz článek Nález českých egyptologů se dostal na žebříček největších objevů roku 2013). Obrovský úspěch. A nikoliv ojedinělý. Česká egyptologie je již desítky let na špičkové světové úrovni, má za sebou celou řadu fantastických objevů. V loňském roce (2013) tatáž katedra nedostala od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy akreditaci. (viz článek Karlova univerzita nezískala akreditaci pro magisterský obor egyptologie). Neudělení akreditace znamená, že studenti nemohou pokračovat dál ve svém studiu. Pro učitelský tým znamená neudělení akreditace faktické rozmetání pracoviště.

Zpráva prošuměla médii víceméně bez povšimnutí. Zaznamenal jsem pouze protesty na straně Univerzity Karlovy. Viz článek pana rektora Hampla:  Hampl: Neudělení akreditace pro egyptology je nepochopitelné.

Co bylo příčinou neudělení akreditace? Náhoda? Záměr? Nehoda? Ať tak či tak, nemůžeme si jako Česko domluvit takovou střelbu do vlastního kolene. Nemáme až tolik oblastí, ve kterých bychom dosáhli významnosti v pravém slova smyslu světové. Každou takovou oblast si tedy musíme hýčkat a snažit se prvenství či excelenci si ze všech sil udržet.

A rozhodně také nemůžeme takto poškodit světovou kulturu, pro niž tento český tým znamenal očividně zásadní přínos. Zklamat očekávání dalších vynikajících výsledků práce…

Reakce – žádost o informace

Počátkem minulého týdne jsem poslal přes Občanský monitoring na MŠMT žádost dle zákona o svobodném přístupu k informacím o tyto dokumenty:

  • Elektronickou verzi žádosti o akreditaci, kterou podala Univerzita Karlova MŠMT (akreditační komisi Ministerstva školství).
  • Sdělení o zamítnutí akreditace egyptologii.
  • Zdůvodnění zamítnutí akreditace.
  • Vytýkací dopis upozorňující na případné nedostatky v zadání žádosti, pokud existuje.
  • Jakékoliv další dokumenty a přílohy, které se vztahují k této žádosti, pokud existují.

Celý dokument žádosti je zde.

Jakmile tyto dokumenty obdržím, zveřejním je, ať je všeobecně známo, z jakých důvodů je ničena takto zásadní světová kulturní hodnota. Proč je ničena veřejná hodnota enormní kulturní ceny a jejíž vytvoření stálo daňové poplatníky nemálo peněz. Jsem si jist, že důvody nebudou věcné, nýbrž formální úřední pochybení. Jistě nebude důvodem neudělení akreditace nedostatek profesorů… Podle konkrétní podoby dokumentů zvážím pak další právní kroky a další kroky protestu. Cílem tlaku je dosáhnout opravy formálních chyb,  nápravy stavu, zamezení destrukce pracoviště, zamezení zásadní vědecké i kulturní újmy – fakticky světového rozsahu.

Chcete-li se do dalších plánovaných protestů zapojit, pošlete na sebe kontakt.

V kategorii Protest, Školství

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 25.2.2014

1 Komentáře

  1. Barbora Habartová 20.9.2015 17:00

    Dobrý den,

    prosím o kontakt některého ze zástupců studentů z pražské egyptologie. Ráda bych Vám sdělila informace ohledně chystaného protestu.

    Děkuji,
    prosím, co nejrychleji

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky