Petr Ješátko: NP Šumava zanedbává péči o les

Petr Ješátko: NP Šumava zanedbává péči o les


Příspěvek četlo

 824 total views

Jesatko

Na základě statistického hlášení Roční výkaz odvětvových ukazatelů v lesnictví Les 8-01, je zcela jasně zjištěno, že péče o les je současným managementem NP Šumava naprosto zanedbávána. Neplní se tak ani současně dosud platný Plán péče, který předpokládal zejména přeměnu smrkových monokultur v zásahovém území v 7. LVS a níže, na porosty smíšené. Současně se v minimální výši,v minulosti nemající obdoby, provádí podsadba listnatých dřevin a jedle. Je s údivem,že v tomto směru je i zanedbávána kontrola zřizovatelem, tedy MŽP ČR . Jako důkaz zasílám níže uvedený přehled.

 

les

Jedná se o největší zanedbávání pěstební činnosti od vzniku Národního parku Šumava . Jako příklad mohu uvést,že např. v r.2000 se po větrných a kůrovcových kalamitách v předchozích letech zalesnilo v tomto roce na holině 293,05 ha a na holině z neúspěšného zalesnění 203,54 ha . Tedy bylo zalesněno 496,59 ha . Celková plocha určená k zalesnění potom na další rok zůstala pouze 186,79 ha !!!. Na to se spotřebovalo 1 710 000 sazenic a z toho bylo 341 000 sazenic listnatých a 81 000 sazenic jedle bělokoré. Výsledkem neustálé obnovy lesa bylo,že v roce 2006 , tedy před orkánem Kyrill byla celková plocha k zalesnění na území Národního parku Šumava pouze 35,13 ha !!!

Správa NP a CHKO Šumava tak státní finanční prostředky používá na různé marketingové služby, PR agentury atd,místo toho,aby je použila na řádnou péči o les v zásahovém území a tedy nepečuje o státní majetek s péčí řádného hospodáře.Pro obnovu lesa a přeměnu uměle v minulosti založených smrkových monokultur, pak bude v budoucnu požadovat finanční prostředky ze státního rozpočtu, jako příspěvková organizace. A to již nemluvím o tom,kolik pracovních míst by mohlo vzniknout. Místo nabídky velkého množství pracovních míst i pro místní, vedení parku a někteří starostové požadují na ministrovi různé úpravy zákonů,které by měly platit pouze pro Šumavu a diskriminovat občany v celé republice,tedy i okolí parku a jiné národní parky.

Petr Ješátko st. (Autor je bývalý vrchní lesní inspektor Národního parku Šumava, nyní v důchodu).

Pořad Petra Ješátka pro Českou televizi

V kategorii Dokumenty, Reakce, Šumava

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 4.3.2014

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky