Antonín Schubert: Analýza prodeje nemovitostí v Národním parku Šumava

Antonín Schubert: Analýza prodeje nemovitostí v Národním parku Šumava


Příspěvek četlo

 740 total views

schubert

Antonín Schubert, starosta obce Modrava, je jedním z nejhlasitějších kritiků zachování divočiny v Národním parku Šumava. Seč může, mediálně tlačí na omezení bezzásahových území ve prospěch území, na nichž by byla povolena developerská výstavba. Tyto názory jsou samozřejmě legitimní, jsou však v ostrém rozporu s veřejným zájmem ochrany přírody, i zachování integrity unikátního rekreačního území Šumavy. Problematice zachování divočiny v Národním parku Šumava jsme v “Ringu” letos věnovali několik článků, z nichž vybírám tyto:

Ring: Šumava, Stanovisko vědců k problematice kácení v bezzásahové zóně

Ring: Bavorský park by měl být příkladem pro Šumavský národní park

Ring: Komiks Šumavu nevidí

V tomto článku přináším informace o názorech a stanoviscích pana starosty Schuberta formou citací z jeho diplomové práce Analýza prodeje nemovitostí v Národním parku Šumava, ke stažení zde. Záloha na “Ringu” zde. Na zcela stejné téma (se stejným názvem) psal pan starosta i svou bakalářskou práci.

Názory pana Schuberta

Domnívám se totiž, že vzhledem k tomu, že pan starosta Schubert zakládá různé Charty Šumavy, demonstrace na podporu odvolaného silně kontroverzního bývalého ředitele Parku Mánka a hlavně vzhledem k tomu, že si sám dává právo hovořit jménem “všech” šumavských obcí na katastru Parku, je vhodné se s jeho názory podrobněji seznámit. Cituji nyní z diplomové práce pana starosty.

Cena pozemků v NPŠ roste

“Touto diplomovou prací se budu snažit vyvodit závěry, proč ceny nemovitostí v Národním parku Šumava neklesají, ale naopak trvale stoupají a to i za existence stávajících složitých ekonomických podmínek.”

Zonace omezuje možnost dispozice s pozemky

“V  I. zóně ochrany přírody, která je nazývána zónou přírodní, je jakýkoliv územní rozvoj zakázán zákonem o ochraně přírody a krajiny. V této zóně není možné s nemovitostmi (pozemky) jakkoliv obchodovat.

Ve II. zóně ochrany přírody, která se nazývá zónou přechodovou, je možné realizovat pouze stavby pro péči o lesní ekosystémy a zemědělství. V případě prodeje musí být nemovitosti na základě zákona o ochraně přírody a krajiny přednostně nabídnuty Správě Národního parku Šumava. Trh nemovitostí probíhá v této zóně minimálně.

III. zóna ochrany přírody se nazývá zónou civilizační, nebo-li okrajovou. Tato zóna je z největší části vymezena zastavěným a zastavitelným územím šumavských obcí. Z hlediska politiky územního a udržitelného rozvoje jde o zónu rozvojovou. “

Politika Schubertovy tzv. Charty Šumavy

V letošním roce pan Schubert spolu s ředitelem agrární komory (sic!) a předsedou strany SPOZ Janem Velebou založili tzv. Chartu Šumavy. Její politiku vystihují právě výše uvedené odstavce – charakterizuje ji tlak na maximální omezení zóny I a otevření Národního parku Šumava developerské výstavbě.  K tomu měl sloužit i zákon o Národním parku Šumava, o kterém “Ring” informoval v článku:  Hluboké hrdlo II : Návrh zákona o Šumavském národním parku.

Antonín Schubert a kmotři z Hluboké

Antonín Schubert své spojení s kmotry z hluboké popírá. K tématu sám říká toto: “Předmětem hlubockého happeningu je jakýsi pan Dlouhý, kterého neznám a kterého jsem nikdy neviděl. Přesto jsem přesvědčen, že tento pan Dlouhý je pouze tím, kdo má tento nechutný politický guláš okořenit a přilákat na něj média.” Celý rozhovor zde.

Faktem ovšem je, že kontroverzní Návrh zákona o Šumavském národním parku, který pan starosta vehementně prosazuje, podali právě senátoři kolem pana senátora Jirsy. Náhoda?

Další podivný úkaz na mne vypadnul dneska ráno na facebooku. Jakási firma z Hluboké 🙂 sponzoruje na facebooku Schubertovu a Velebovu Chartu Šumavy. 🙂

 

hluboka_sponzoruje_chartu_sumavy

Proč?

Každopádně, no neklikněte na to…

Otevřená výzva Ringu panu starostovi

Vážený pane starosto, obchodujte s pozemky čile a vesele, radostně prosperujte, ovšem nikoliv na úkor divočiny v Národním parku Šumava. I leckteré domorodé státy třetího světa už pochopily, že vyplundrováním své divočiny sice získají krátkodobě nějaké finanční prostředky, dlouhodobě však nezbohatnou. Pokud však dokážou svou divočinu uchránit, mají zajištěn přísun prostředků z cestovního ruchu. Snad tedy budeme mít ochranu přírody na Šumavě alespoň na úrovni banánových republik. Stručně řečeno: Zisk ano, samozřejmě, nikoliv však zisk z plundrování. Plundr vede nejen ke zničení krajiny a přírody, ale i k nevyhnutelné chudobě místních.

Další odkazy ke studiu osobnosti Antonína Schuberta

Pokud by vás názory a dílo pana starosty Antonína Schuberta zajímaly ještě podrobněji, doporučujeme článek profesora Justa:  O jednom šumavském chameleónství.

V kategorii Dokumenty, Šumava

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 8.5.2014

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky