Transparency: Privatizace vodárenství v České republice: kam odtékají zisky?

Transparency: Privatizace vodárenství v České republice: kam odtékají zisky?


Příspěvek četlo

 803 total views

Upozorňujeme na velmi zajímavou studii Transparency international za oblast vodárenství v ČR: Privatizace vodárenství v České republice: kam odtékají zisky?

Cituji zajímavé pasáže ze studie:

“V rámci atomizace vodního hospodářství, která byla důsledkem převodů majetku státu na obce na začátku devadesátých let, došlo k neprůhlednému nastavení vlastnických práv a dlouhodobých provozovatelských smluv.”

 

“Provozní modely jsou často nastaveny tak, že znevýhodňují veřejného vlastníka infrastruktury. Provozní model není transparentní z hlediska stanovení cen a zisku (zisk se stanovuje přirážkou k oprávněným nákladům) a nemotivuje soukromé provozovatele zvyšovat efektivnost. Provozním společnostem jsou často uznávány veškeré náklady spojené s provozem infrastruktury a zisk těchto společností je obvykle kalkulován přirážkou k těmto nákladům. Provozovatelské společnosti jsou motivovány spíše k vyšším výdajům než k úsporným opatřením.”

 

“Uvedené příklady privatizace vodárenského odvětví popisují netransparentní způsob privatizace a rovněž dokládají objem financí, o které veřejný sektor přišel.”

 

“Dlouhodobé smlouvy navíc zbavují města a obce, které zpravidla infrastrukturu vlastní, možnosti získat dotace z prostředků EU.”

V kategorii Nezařazené

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 4.6.2014

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky