Kauza Kněžínek: Praha se chystá jmenovat kozla zahradníkem

Kauza Kněžínek: Praha se chystá jmenovat kozla zahradníkem


Příspěvek četlo

 529 total views

V posledních dnech proběhla médii zpráva, že se Praha chystá jmenovat na pozici vedoucího kanceláře UNESCO nechvalně známého šéfa památkářů Jana Kněžínka. Proti tomuto záměru protestujeme.

Protest proti jmenování Jana Kněžínka šéfem odboru pro komunikaci s UNESCO

Protest proti jmenování Jana Kněžínka šéfem odboru pro komunikaci s UNESCO

Kozel zahradníkem
V případě jmenování Jana Kněžínka dochází doslova k naplnění přísloví o jmenování kozla zahradníkem. Vždyť právě pod vedením Jana Kněžínka došlo, se souhlasem pražských památkářů, vedených Janem Kněžínkem, k rozsáhlým a nenapravitelným poškozením mnoha cenných historických památek Hlavního města Prahy.

Trvalé poškození Karlova mostu odbytou opravou
Připomeňme kontroverzní kauzu “opravy Karlova mostu”: Jan Kněžínek do poslední chvíle hájil způsob “opravy”, při níž došlo k rozsáhlému poškození mostu. Původní kvádry z mostu “se ztratily”, nové nebyly kamenicky opracovány. Výsledky předražených “oprav” můžete vidět zde. Hlavní město Praha dostalo za zadání a realizaci této “opravy” pokutu 2.5 milionu Kč.

Bourání v památkové zóne UNESCO na Václavském náměstí
Úřad Jana Kněžínka zodpovídá i za křiklavě kontroverzní rozhodnutí povolit bourání domu v památkové zóně UNESCO na Václavském náměstí. Organizovali jsme v  této kauze rozsáhlou protestní akci – úspěšně. Ministerstvo kultury potvrdilo, že demoliční povolení bylo vydáno v rozporu se zákonem a zahájilo řízení o zaevidování dané stavby památkou. Ke stejnému závěru dospěl i Senát. Nyní je již, díky aktivistům, nikoliv díky památkářům, kteří jsou za to placeni, tato památka zachráněna.

Kvalifikace Kněžínka? Vstřícnost k developerům?
Sám Jan Kněžínek se nikdy netajil vstřícností k developerům, naopak se k této vstřícnosti veřejně hlásil. Je smutné, že osoba, která je z veřejných peněz hrazena, aby reprezentovala zájmy veřejnosti, pracuje tímto způsobem v desítkách kauz ve prospěch developerů, přímo v protikladu k zájmům instituce, již má zastupovat.

Lidé by měli pochopit, že Praha, pátý nejbohatší region EU, ztratí-li své památky, ztratí veškeré své kouzlo a stane se ve srovnání s ostatními městy neatraktivním, ničím vyjímečným průměrným euroměstem. Dopustíme to?

V kategorii Protest

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 11.11.2012

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky