Jiří Dolinský: Jak mi přišel účet za „urgent care“ (Krajánek)

Jiří Dolinský: Jak mi přišel účet za „urgent care“ (Krajánek)


Příspěvek četlo

 628 total views

Přetiskujeme text Jiřího Dolinského. Autor (20) momentálně pobývá v USA jako land guardian v židovském kempu pro děti do patnácti let. Článek popisuje jeho zkušenosti s americkou zdravotní péčí.

Už někdy v červnu jsem se díky své nešikovnosti mohl podívat do opravdové americké nemocnice. Jednoduše jsme rozdělovali dvoupatrové postele na jednopatrové a já se takovým tím gumovým kladivem švihl do hlavy. Udělal jsem si asi dvoucentimetrovou tržnou ránu nad levým okem. V kempu sice máme ošetřovnu, ale protože zdravotní sestry v Americe nemůžou tuto ranku zašít, musel jsem do nemocnice.
Jedna věc mě tehdy zaskočila, v nemocnici kromě mě nikdo nebyl. Byla to sice malá nemocnice v New Hampshire, ale stejně. Vystřídali se u mě tři lidi. Doktorka a dvě sestry. Doktorka řekla, co sestry mají dělat. Jedna sestra mi ránu vyčistila, druhá mi ji zalepila lepidlem, které nahrazuje šití. Sestry tedy vlastně můžou ránu zašít, ale doktor jim musí říct, že můžou. Dostal jsem pokyny a odjel.
Jsem pojištěný a peníze pro mě nikdo nechtěl, tak jsem si říkal, že pokud tam bude nějaká spoluúčast, tak snad ne nijak vysoká. Jaký byl můj údiv, když mi pak přišel účet na 341 dolarů. V první chvíli jsem málem dostal infarkt, protože platit za tržnou ranku, která měla asi dva centimetry, okolo 6800 Kč je fakt nehoráznost.
Hned po obědě jsem šel do kanceláře zjistit, jak se věci mají. Zjistil jsem, že moje pojištění kryje veškeré náklady, takže jsem nemusel nic platit. Do teď nicméně nechápu, proč tento účet přišel mně, i se složenkou. Mimochodem, v USA stále není povinné pojištění. Nedokážu si představit, kolik by člověk, který není pojištěný, platil například za obyčejnou operaci kolene, jež jsem já už podstoupil dvě.
Lidi se u nás neuvěřitelně rozčilovali kvůli směšným poplatkům u doktora. Já bych je poslal sem, aby zjistili, jak se u nás mají dobře. Když jsem se ptal Američanů na to, co si o tom myslí, jeden z nich mi odpověděl, že mají mnohokrát víc obyvatel než Česká republika, a proto je těžké sehnat tolik peněz na zdravotnictví. To je samozřejmě do nebe volající kravina, ale moje slovní zásoba mi zatím nedovoluje mu ji vysvětlit, tak jsem to nechal být.
O pojištění v USA se nechci zbytečně rozepisovat, je to neuvěřitelné svinstvo. Většina pojištění nepokryje všechno a někteří Američani dokonce nemají pojištění vůbec žádné. Někdo to může kvitovat s tím, že je to každého svobodné rozhodnutí. Já si to rozhodně nemyslím, protože hodně Američanů si pořádné pojištění nemůže dovolit. Nicméně, aspoň už vím, proč tehdy v té nemocnici nikdo nebyl a navíc můžu být pyšný na české zdravotnictví, které je i přes všechny blbé kecy blbých lidí na velmi vysoké úrovni.
Ještě jedna příhoda z americké nemocnice. Můj kamarád z Anglie si minulý rok při fotbale strhl nehet na pravém palci. Byl pojištěný jako já, ale úraz se nestal v práci, takže musel platit spoluúčast. Ta ho vyšla na 200 dolarů…

 

Jiří Dolinský

V kategorii Reakce

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 17.8.2014

2 Komentáře

  1. Gentleman 19.10.2016 20:29

    Víťo, nic ve zlém, ale bývá zvykem uvádět zdroj…

  2. Vitezslav Praks 20.10.2016 08:18

    Ivane, dostalo se to ke mně mailem. Tys to publikoval též? Pošli link, doplním to do článku.. Vita

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky