arch. Švábová: Budoucnost pražského centra v představách primátorských kandidátů

arch. Švábová: Budoucnost pražského centra v představách primátorských kandidátů


Příspěvek četlo

 555 total views

přetiskujeme recenzi paní architekty Švábové z diskusního panelu kandidátů na primátora.

V úterý 30. září pořádalo od 17:00 Sdružení Nového města Pražského v kavárně divadla ABC diskusní panel – na téma co politici plánují s centrem Prahy. Panelisty byli představitelé pozvaných politických stran – kandidáti na křeslo primátora hlavního města. Slíbena byla rozprava o Václavském náměstí. Ten, kdo si sem přišel poslechnout kvalifikovanou diskusi o koncepci náměstí, byl hořce zklamán. Jednotliví kandidáti slibovali především odstranit špínu, drogy, prostituci – zajistit bezpečnost a osadit lavičky. Cíle vesměs chvályhodné, ale řešitelné – stále pevně věřím – na jiné než primátorské úrovni.

Na citlivý koncepční přístup k současnému nejvýznamnějšímu veřejnému prostoru našeho státu, kterému dějiny daly význam kultovní, jaksi nedošlo. Nejžhavějším tématem byla realizace zástavby vnitrobloku na rohu Václavského náměstí a Příkopů podle návrhu Cigler – Marani architects. Podle názorů obhájců tohoto projektu nejdůležitější pro lokalitu  jsou jeho garáže s problematickým vjezdem i výjezdem, kvůli kterému památkáři projednávání projektu zcela oprávněně zastavili. Škoda, že si nevšimli dopadu předimenzované vestavby na panorama novoměstského svahu – dopravní dispečink Na Bojišti je dosud k sebereflexi neprobudil. Převýšená vestavba nad domy bloku bude zřejmě patrná i z vyšších poloh Václavského náměstí. O tom, jestli je zamýšlená zátěž vestavbou do bloku pro Příkopy a Václavské náměstí únosná, zřejmě nikdo z přítomných neuvažuje.

Developři vnímají mimořádnou atraktivitu města jako peníze na jeho chodnících. Neuvědomují si, že svými předimenzovanými projekty tuto atraktivitu likvidují. Jejich vina vzhledem k jejich poslání ve městě je ale až druhořadá. Hlavními viníky jsou městské schvalovací úřady, hlavní zodpovědnost má Národní památkový ústav, jehož posláním je identitu města chránit. Když jsem slyšela hlasitou agitaci zástupce ODS ve prospěch realizace projektu Cigler – Marani, tón a síla jeho hlasu přivolaly vzpomínku na stavbu magistrály před Muzeem. Stejným způsobem tehdy likvidovali soudruzi protesty odborné veřejnosti proti absurdní trase magistrály centrem. Teď magistrála představuje obtížně odstranitelný omyl. Vzhledem k neutěšené hospodářské situaci se jen tak přeložení nedočkáme – pokud k tomu vůbec kdy dojde. Pouze Ing. Světlana Nálepková se ve svém projevu zmínila zběžně o nezbytnosti navrátit Museum Václavskému náměstí.

O největším současném problému pražského centra – statutu Pražské památkové rezervace a ochrany její totožnosti – nepadlo ani slovo. Jako by nikdo z panelistů nevěděl, že jde o město dosud zapsané do registru světového dědictví, které pod tlakem nenasytných developerů a v důsledku trvalého selhávání orgánů památkové péče ztrácí svou tvář. Dotaz z publika, týkající se budoucnosti PPR, byl z těch, na něž se odpovídalo, vyřazen. Nikdo z přítomných kandidátů si ze 40 pražských občanských sdružení, které hájí totožnost svého města, zřejmě hlavu nedělá.

V kategorii Kultura, Praha

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 14.10.2014

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky

Další: