Jiří Gebert: Sparta – Spartička – zlatá Sparta se bude konečně rýmovat

Jiří Gebert: Sparta – Spartička – zlatá Sparta se bude konečně rýmovat


Příspěvek četlo

 803 total views

s  výprodejem   ikon české  národní  identity:  Sparty,  Letné  i  Prahy.

Aneb přetiskujeme článek Jiřího Geberta.

Kdo by  si pokřik fandů   „Sparta, Spartička – zlatá Sparta“ teď  vysvětlí jinak než  jako hlasitou podporu podnikatelského záměru  postavit na  treningovém hříšti  jeden  velký  moloch  s nákupním centrem světové  značky – SPARTA?  Za pár let už vidím rodinu, jak táta v sobotu povídá: „…dnes jedeme na Spartu“. Sednou do auta,  zácpami se proderou na Letnou a v pohodě stráví  den  šopingem  v „Centru Sparta“. Takové nákupní centrum  navštíví denně  alespoň 20 tisíc zákazníku.  Tedy skoro  14,8 krát tolik jako ubylo  fandů  zrušené divácké tribuny. Tak nějak by mohl vypadat , pokud vůbec  existuje,  business plán již  asi osmého  nákupního centra v Praze 6 a 7, navíc s rizikem, že se  nemusí vůbec realizovat.

2015 vrcholí „rozvojový“ záměr spojený  pupeční  šňůrou s projektem Blanka:  změnit masivní výstavbou   severního předpolí pražského Hradu v „komerční   kaši“ super lukrativních staveb. Otcové Blanky  připravili developerům na Letné miliardový  dárek  v podobě výjezdů dálničního typu  a garáží pro 1000 aut. K projektu  skleněného  kolosu   Letná  Office Park, firmy Lordship a.s., na místě záměrně chátrajících vil, přibyla na  odboru životního prostředí   Magistrátu žádost o posouzení „Dostavby a přestavby areálu Sparty“ . Novostavba „polyfunkčního nákupního centra  Sparta“ si  pro lepší stravitelnost  říká „Dostavba  a přestavba“,  i když dle stavebního zákona jsou stavební  úpravy pro VIP boxy s likvidací tribuny s 1400 místy pro diváky jedna  věc   a výstavba prodejních ploch, administrativy a bytů za fasádou velikosti  nového  Molochova, věc druhá.

Po známých podnikatelských  kauzách  „národní  stříbro“ , došlo i  „pražské národní zlato“. Nespoutanému developmentu dal  Institut  plánování a rozvoje hl. města Prahy, neprůstřelný profesní  plášť  s  lákavým názvem „Boulevard Letná-Prašný most“. Podle této studie je  Letná,  ta potenciální pražská „Zlatá míle“, kam podnikatelsky “logicky” chce  patřit   i „zlatá Sparta“.

Kruh  dobrých úmyslů  se uzavřel, když  Praha 6 přislíbila Spartě  využití  Strahovského sletového stadionu.

Budou-li ostatní  kluby příklad pana Křetínského následovat,  máme tu brzy   zase   českou   „První  ligu“, tentokrát   nákupních center slavných fotbalových jmen.  Zatímco  světové kluby mají  měkký  kapitál ve svých hráčích, Firma ASC Properties  postavila  svůj  fotbalový komerční koncept na „tvrdé  realitě“ parcely  svého  stadionu. V mnoha  kauzách  privatizovaných podniků, se ukázalo,  že pozemky jsou důležitější majetek než nejistá a náročná výroba nebo  v tomto případě  kopaná.  Opravdový fanda Sparty  by měl  poradit Bayernu, který má v Mnichovské luxusní čtvrti Harlaching  jistě 10 ha velká treninková hřiště, jak by je mohl pro  lukrativní výstavbu  báječně  zpeněžit.  A co teprve chudý třetiligový Mnichov 1860, který má stejně velké plochy na stráni nad Isarou s výhledem, skoro  takovým , jako  bude  z  „věžáku“ s logem   Sparty.

Místo toho se tu prohání  žáci fotbalového gymnázia, je tu i hřiště baseballu, trenují zde hráči nižších tříd i Švajny (Schweinsteiger ), Roben a celý 1. manšaft i  s  Guardiolou. Přesto je Bayern Mnichov  finančně nejúspešnější  klub světa. (Když pomineme „Malheur“  jako je 3,5 roku žaláře pro Dietra Hoenesse  za daňové úniky). Ve  vánočním čase  se  majitel  Sparty   pokusil zaskočil veřejnost  šibeničními  termíny pro podání námitek k svému   projektu. K zástavbě pražské Letné se  nyní  na nová zastupitelstva městských částí Prahy 6 a Prahy 7  valí projekty vylobbované   od  již  odstavenými   politickými  subjekty.  Podporu radnic   nemají,  konečně všichni  nově zvolení  šli do voleb s hesly jako: konec  zástavby zelených ploch.  „Zelená je tráva , fotbal, to je hra…“ Ten kdo si  tu píseň  zpívá,  ví  už  taky, že:  “peníz kulatý, věc je záludná”.

Jiří Gebert, Praha- Mnichov

V kategorii Praha

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 14.1.2015

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky