Demonstrace proti bourání domu č. 47 na Václavském náměstí

Demonstrace proti bourání domu č. 47 na Václavském náměstí


Příspěvek četlo

 660 total views

Kdy a  5.12.2012 od 18:00 do 19:00

Kde: Maltézské náměstí 471/1 118 00 Praha-Malá Strana.

Při poslední demonstraci proti záměru bourat dům na Václavském náměstí, v památkové zóně UNESCO, nám tisková mluvčí ministryně kultury sdělila: „paní ministryni na domu velmi záleží.“ Do dvou dnů od ukončení protestů bylo původní demoliční rozhodnutí odvoláno.

Demonstrace proti bourání domu č. 47 na Václavském náměstí

Demonstrace proti bourání domu č. 47 na Václavském náměstí

 

Leták s pozvánkou na demonstraci

 

 

Při poslední demonstraci proti záměru bourat dům na Václavském náměstí, v památkové zóně UNESCO, nám tisková mluvčí ministryně kultury sdělila: “paní ministryni na domu velmi záleží.” Do dvou dnů od ukončení protestů bylo původní demoliční rozhodnutí odvoláno.

Jásali jsme.

A podívejte: Investor garantoval ochotu do zbourání domu investovat miliardu a hle – státní správa otáčí svůj názor o 180 stupňů.

Protestujme! Nejde jen o tento jeden dům! Jde o celou zástavbu Václavského náměstí, ve vazbě na dominantu Národního Muzea!

Nemůžeme si nechat líbit tento způsob rozhodování!

Proti předešlým záměrům bourání domu na Václavském náměstí tenkrát neprotestovala jen odborná veřejnost, občané a aktivisté, ale i senátoři:
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Besser-se-myli-v-bourani-domu-v-centru-Prahy-tvrdi-senatori-204473

Bourat na Václavském náměstí v památkové zóně UNESCO a stavět tam obchodní dům, nerespektující měřítko okolních budov, je zločin.
Jestli si to necháme líbit, tak jsme jako generace nyní žijících lidí – selhali.

Podpořte protest. Přijďte, sdílejte, zvěte lidi! Zastavíme společně tuto akci, jako jsme ji ostatně zastavili při předešlém pokusu!

Historie kauzy
Stojí za to si odcitovat slova exšéfa památkářů pana Kněžínka: „Je to soukromý dům, a tak je věcí investora, jestli se mu vyplatí jej zbourat.“ Srovnejme si to s památkovým zákonem. Všimněte si, že exsšéf památkářů úplně ignoruje skutečnost, že se jedná o Václavské náměstí, památkovou zónu UNESCO. Kozel zahradníkem: Ten, kdo má památky chránit a je za to placen z našich daní, hrubě demagogicky argumentuje proti zájmům svého úřadu.Úředníci ministerstva kultury se tenkrát pokusili dům zachránit a zahájili řízení o zaevidování domu jako kulturní památky. Ministrem kultury byl ovšem v té době exministr Besser (rezignoval v rámci korupčního skandálu), který řízení o zaevidování památky svým rozhodnutím zrušil a dal tak investorům zelenou.Věc vypadala pro památku beznadějně, ale do dění tenkrát zasáhla odborná veřejnost: Návrh na prohlášení za kulturní památku podalo sdružení Uměleckohistorická společnost (sdružení českých i zahraničních památkářů).S naším občanským sdružením jsme tenkrát uspořádali demonstraci.Velmi početnou demonstraci uspořádal tenkrát i aktivista Stanislav Penc.Proti předešlým záměrům bourání domu na Václavském náměstí tenkrát neprotestovala jen odborná veřejnost, občané a aktivisté, ale i senátoři:Připomeňme si Stanovisko ústavu dějin umění AV ČR k této kauze, dokládající protiprávnost demolice.

Bourat na Václavském náměstí v památkové zóně UNESCO a stavět tam obchodní dům, nerespektující měřítko okolních budov, je zločin.
Jestli si to necháme líbit, tak jsme jako generace nyní žijících lidí – selhali.
Demonstrace je řádně ohlášena.

Kdo vyjádřil protest?

Protestuje Uměleckohistorická společnost.

Protestuje AV ČR – Stanovisko ústavu dějin umění AV ČR k této kauze, dokládající protiprávnost demolice

Protestů se zúčastnil a zúčastní Klub za starou Prahu. Jejich vyjádření ke kauze je zde.

Protestů se zúčastnil i ASORKD, zde je jejich stanovisko.

Zde je stanovisko Prague Watch.

Zde odkaz na minulé stanovisko Občanského monitoringu.

Zde protestní stanovisko děkana FF UK v Praze.

 

Budete-li se chtít zúčastnit s příspěvkem (jakýkoliv názor), rádi Vám poskytneme prostor.Kontakt na organizátora:
Mgr. Vítězslav Praks, PhD.
tel. 606 577 286
mail: xvitap@centrum.cz

V kategorii Protest

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 17.11.2012

1 Komentáře

  1. Mohamed 25.12.2012 03:41

    Republike1ni jsou spedše konzervativci. Tedy neosju v některfdch ote1zke1ch (obzvle1ště ne1boženstved, či vfdchova děted) předliš libere1lned. Avšak jsou mi přesto sympatičtějšed, než (takzvaned) demokrate9, dnes spedše socie1lned demokrate9. A to protože jsou zakotvenějšed ve svfdch ne1zorech. Jejich ne1zory jsou konzistentned a vyche1zed z historicky osvědčenfdch modelů. Zatedmco (socie1lned) demokrate9 jsou jenom populiste9, ochotni kvůli korytu sledbit kdekomu cokoliv.To je ovšem starfd model, zne1mfd už z doby starověke9ho Ředma. Dokud byl Ředm republikou, byl pevnfd v kramflecedch, ctil more1lku a sene1t pracoval vedceme9ně pro lid. Zhruba v dobe1ch Me1riovfdch to však šlo do kytek. K moci se začali hrabat popule1rove9 (obdoba dnešnedch demokratů), prosazovali většed rozhodovaced pravomoci pro lidi prostřednictvedm tribunů lidu (hm, asi jako dnešned odboroved přede1ci) a more1lka, konzistence ne1zorů, a vůbec cele1 politika šla do hajzlu. A nezachre1nil to ani Sulla, ač se snažil, seč mohl. A de1l už je to zne1me9. Prvned, druhfd triumvire1t, boj o moc, několik občasnkfdch ve1lek, cedsařstved a fapadek.Je1 me1m raději někoho, kdo je ve svfdch ne1zorech konzistentned, než někoho, kdo je ochoten sledbit modre9 z nebe kvůli korfdtku a hre1t si přitom na ukrutne9ho libere1la. Takže mi tam ti demokrate9 neseded. Strčil bych je k centristům, tedy relativistům.

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky