Jiří Gebert: k akci “Město, občané, developeři Bermudský trojúhelník”

Jiří Gebert: k akci “Město, občané, developeři Bermudský trojúhelník”


Příspěvek četlo

 1,105 total views

Jiri_GEBERT

Přetiskujeme dopis pana architekta Jiřího Geberta organizátorům akce Město,občané, developeři  Bermudský trojúhelník. Pozvánka na akci je zde. Facebooková pozvánka je zde. Bližší informace o Aspen institute, je v článku Albrightová v Praze zahájila činnost prestižního Aspen Institute.

K akci v La Fabrika : Město,občané, developeři Bermudský trojúhelník“ v gesci Aspen institutu. Zde je můj mail na vedení „Aspen institute“:

Aspen Institute Prague o.p.s.
Palackého 740/1
11000 Prague 1
Czech Republic

Ref: Město,občané, developeři, Bermudský trojúhelník

Dear Sirs,
The concerned public see the current system of city planning in Prague as an architectural doctrine for distant time horizont, with no pragmatic solutions to burning city developent problems and bluntly desregardng crucial heritage concerns. Highly disputable development projects of today are our reality.
We are fully in support of your idea of „airing new ideas and diverse points of view“. In case of public discussion :Město,občané, developeři Bermudský trojúhelník“, there is reasonble doubt about the airing direction. Is the fresh air to come IN the city planning systém, or is the expolosiv civic discontent to be aired OUT?

Vážení organizátoři,
Jak chcete naplnit proklamované heslo: “Podporujeme, šíříme a rozvíjíme myšlenky a hodnoty nezbytné pro fungování svobodné společnosti”, jestliže se musíme obávat, že už obsazení panelu, místo skutečné debaty, nabídne opět jen obvyklý PR pro Institut plánování rozvoje- IPR.
IPR je v praxi prostředníkem stavebně podnikatelské lobby, místo korektivem a ochráncem veřejného zájmu. Bolestně chybí taková podpora prosazování demokracie, ke které nutně patří discontent – tedy nesouhlas a prezentace demokratické alternativy. Aspen institute v problematice města nabízí neškodnou debatu, místo na konsens zaměřené hledání korektivů v dnešním selhání tvorby města.

Požadujme skutečnou diskuzi a konfrontaci IPR a vedení města s názory odborné veřejnosti. Při obsazení panelu prominenty, kteří jsou zakotveni v systemu popsaném jako Bermudský trojúhelník, jde opět jako již dosud vždy o místo a čas jen pro oficiální názory a na okraj pro otázky z publika.
Které jsou to ty skupiny zapojené do městského plánování? Kteří developeři? Kdo z odborné veřejnosti?
Co pozvat Pavla Kocha, Vendulu Záhumenskou, Jiřího Geberta s rozkladem o “Smíchov City” a absurdním “Boulevardu Letná Prašný most”- typickým projektům iniciovaným nebo garantovaných IPR. Kde jsou právníci občanských iniciativ jako Frank Bold, kde jsou sociologové jako třeba pan Gabal? Budou chybět politici jako M.Stropnický? Místo manuálů IPR a školení se ptejte občanských iniciativ, jak zapojovat veřejnost. Máme dlouholeté zkušenosti. Nebudu se účastnit pseudo-diskuzí snad oslovující posluchače architektury k indoktrinaci esoterickým “duchem” Metropolitního plánu.
Obracíme se proto přímo na Vás, pořadatele s otázkami na organizaci a formu diskuze. Nepotřebujeme radit jak v režiji IPR participovat, ale chceme, aby politici a IPR, vzali na vědomí, že participace vzniká a dovede se organizovat se sama, odpovědným občanským jednáním, jako reakce na konkretní problémy , mimo úřední střechu.
Spoléháme, na vaši konstruktivní odpověď.
Jiři Gebert ing. arch.
Předseda spolku Bubenečská Beseda

V kategorii Praha, Reakce

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 1.11.2015

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky