Wikimedia: Veřejný dotazník EU k agendě European Digital rights

Wikimedia: Veřejný dotazník EU k agendě European Digital rights


Příspěvek četlo

 986 total views

wikipedia

Přetiskujeme mail Jana Lochmana, jeho výzvu k vyplnění dotazníku EU k agendě European Digital rights. Za Občanský monitoring jsme už dotazník vyplnili. Zapojte se také. Nejde jen o nějaký dotazník a statistiku: snažme se ovlivnit politiku EU k oblasti digitální agendy. Níže přetiskujeme text mailu Jana Lochmana.

Dobrý den,

v první řadě bych chtěl popřát všem členům Aliance veselé Vánoce a úspěšný a plodný rok 2016.

Pozvánka se týká konference Wikimania 2016, která se věnuje Wikipedii a otevřené kultuře. Uskuteční se 21.-28. června 2016 v italském Esino Lario nedaleko Milána. Nyní je možné podávat – do 31. ledna 2016 – návrhy na prezentace. Do 9. ledna 2016 je možné žádat o stipendium. Plné stipendium zahrnuje dopravu, ubytování a vstupné.

Prosba se týká konzultace Evropské komise o subjektech, které na Internetu něco zprostředkovávají (registrátoři, sociální obsahové projekty, sociální komunitní projekty, projekty a firmy typu “sharing economy”, sociální startupy, apod.) – někteří to označují jako ACTA 2. Potřebujeme získat co nejvíce odpovědí na otázky EK jak od fyzických, tak právnických osob. EK totiž nepřihlíží ke kredibilitě subjektů, ale k počtu. Konzultace může vyústit v legislativní návrh pro Evropský parlament, který bude podle těch, jejichž hlas bude více slyšet. Nechceme, aby to dopadlo jako ve Španělsku, kde kolektivní správci naštvaní na velké hráče typu Facebook a Google prolobovali restriktivní zákon, který ve výsledku pohřbil a zasáhl místní projekty, firmy a startupy – zatímco velcí hráči z toho umě vykličkovali.

Dotazník je možné vyplnit na stránkách European Digital Rights do 24. 12. anglicky. Tento dotazník konzultaci zpřehledňuje, umožňuje práci rozdělit na více dní či exportovat do PDF. Pokud byste termín nestihli, můžete dotazník vyplnit na stránkách EK anglicky, nebo ve strojovém překladu do češtiny do 31. 12. Tyto dotazníky jsou však nepřehledné a rozsáhlé, a musíte je vyplnit naráz.

Kdyby jste měli jakékoliv dotazy, obraťte se na mě e-mailem, nebo přijďte na Vánoční besídku editorů Wikipedie, která se koná v pondělí 14. 12. v restauraci Respublika, Bělehradská 55 (pozvánka na Wikipedii, na Facebooku).

 

S pozdravem,

Ing. Jan Lochman

Wikimedia Česká republika

V kategorii Legislativa, Pozvánky

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 15.12.2015

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky