Petr Ješátko: Šumava národní park nebo lunapark?

Petr Ješátko: Šumava národní park nebo lunapark?


Příspěvek četlo

 1,892 total views

Sumava Jezero mapa aktualni podoba

Otiskujeme článek Petra Ješátka, kterým komentuje novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou aktuálně projednává Poslanecká sněmovna.

V současné době jde do druhého čtení v Poslanecké sněmovně novelizace Zákona O ochraně přírody a krajiny. Věřím, že poslanci pečlivě doplní návrh zákona o pojistky, aby se ochrana přírody v Národním parku Šumava stala skutečností, nikoliv, jak tomu v mnoha případech je, pouhým etiketním podvodem, s rozáhlým tokem státních peněz.
Dovolte, abych uvedl příklad známé rezervace, s perlami Šumavy, tedy Národní přírodní rezervaci Černé a Čertovo jezero. Jako fořt, který měl v minulosti to štěstí, byla tato rezervace součástí mé lesní správy, až do mého odchodu do NP Šumava. A tak jsme, jako naši předchůdci, lesníci i obyvatelé Šumavy, s hrdostí respektovali pravidla rezervace. Tedy území bez zásahu, s přísnou ochranou přírodních procesů (viz příloha č. 1)

Černé a Čertovo jezero-propagace

Že se jedná i o území cenné i z hlediska vegetace, tedy horskou klimaxovou smrčinou, dokazuje příloha č.2.

Jezerní hora II

Tak tomu bylo až do února 1996, kdy orgán ochrany přírody CHKO Šumava vydal Rozhodnutí státní správy, kde zde povolil kácení aktivních kůr. stromů, kácení lapáků na kůrovce, lapače. Tato devastace rezervace trvala do r. 1999 a následně byla veškerá povolení zrušena a dokonce nařízen způsob umělé obnovy rezervace (viz příloha č.3)

 

Kácení v rezervaci Černé a Čertovo jezero

 

Kácení v rezervaci Černé a Čertovo jezero II

Výsledkem bylo vytěžení celkem 2 280,31 m3 dříví v této rezervaci a otevření lesních porostů bořivým větrům. (viz příloha č.4)

Síla větru na Šumavě

Zároveň byly vytvořeny holiny po vytěženém dříví, viz letecký snímek z r. 1999 Černé jezero č.5)

Letecký snímek Čertova jezera 1999

 

a (viz letecký snímek Čertovo jezero z r. 1999 č.6).

Letecký snímek Černého jezera 1999

Již v tomto roce jsme upozornili všechny instituce, včetně OÚ Klatovy, že realizace těchto opatření bude mít za následek do 10 let naprostou přeměnu klimaxové horské smrčiny v holinu, viz Mapa vývoje holin V NPR Černé a Čertovo jezero v příloze č.7.

Vývoj holin v rezervaci Černé a Čertovo jezero

 

V roce 2007 orkán Kyrill, který nebyl největší vichřicí na Šumavě, ještě rozpad rezervace urychlil. Následně orgán ochrany přírody CHKO Šumava odsouhlasil likvidaci této kalamity v rezervaci pomocí těžkých harvestorů a postřik chemickým roztokem Vaztaku. Výsledek, tedy zničenou klimaxovou horskou smrčinu ve výšce 1 343 m.n.m ke konci roku 2015 ,vidíte na přiložené mapě mapy.cz. Uvedl jsem příklad, jak lze dělat “ochranu přírody” s nedokonalými zákony.

Na závěr přikládám mapy z mapy.cz Na fotografiích jsou vidět rozsáhlé plochy holin z Národního parku Šumava.  Lidé toto ani nezjistí, protože mají do těchto oblastí zakázaný přístup.

Aktuální stav je vidět na tomto snímku

Sumava Jezero mapa aktualni podoba

 

Na  stránkách mapy.cz je vidět mapu zde.

 

Stav z roku 2012

mapy.cz_letecka-2012

 

 

Stav z roku 2006

mapy.cz_letecka-2006

 

Stav z roku 2003

mapy.cz_letecka-2003

Petr Ješátko st. (Autor je bývalý vrchní lesní inspektor Národního parku Šumava, nyní v důchodu)

Starší pořad Petra Ješátka pro Českou televizi

V kategorii Nezařazené, Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 28.1.2016

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky