Muž, který sázel stromy (Reakce čtenáře na články k tématu Šumava)

Muž, který sázel stromy (Reakce čtenáře na články k tématu Šumava)


Příspěvek četlo

 555 total views

Laka obrazek 1

přetiskujeme mail, který nám přišel od čtenáře ze Šumavy, v reakci na články, které o Šumavě na Občanském monitoringu publikujeme.

…Tak zase čtu všechny ty informace o NP Šumava a zase vyhodnocuji pro sebe co je z toho všeho důležité a kde je ztráta času se tím zabývat. Souhlasím s vašimi názory, ale stále za tzv. ochranářskými snahami vidím politikaření a s tím spojené přisluhovačství, skupinové zájmy, hlavně ty developerské, kterým jdou na ruku hlavně obce.
A vždycky mě naštve, že ten, kdo za má za ochranu přírody zodpovídat, a to je především MŽP, a vykonavatelem zákonné vůle – Správa NPŠ, jen poklonkují, anebo si ohřívají svoje novodobé brambory.

Jsem přesvědčen, že když už jednou člověk, málo znalý o fungování přírody jako celku, již v historické době něco v té šumavské přírodě zkazil, tak předpokládám, že s dnešními odbornými znalostmi, bychom již neměli být svědky pokračování těch nešvarů. Anebo jsme zase jen pokrytecká společnost, která si na přírodu jen hraje. S kýmkoli z veřejnosti mluvím i v poslední době, mám zpětné informace, že je přeci všechno v pořádku… mediální rozvášněné třenice skončily, nový ředitel nemá velké konflikty, příroda se chrání. Podle mě vůbec nevidí ty proměny, hlavně v lese, nemluvě o spojitosti se zoologií a botanikou, které vedou spíše k devastaci přírody a možnost nastolení lobbyistických zájmů. Kdybych si jen trochu připustil, že je to opačně, musela by Správa NPŠ mít v současné době “pořádný tah na branku”, nejen v odborných kruzích, ale i mediálně. Něco je špatně!

Nové výklady a terminologie současných profesionálních pracovníků v NPŠ jsou jen důkazem, že svévole je nejen možná, ale i reálná.
Když budu vědět, jako pověřený ochránce přírody ve vrcholovém managementu, že veřejnost, včetně odborné, bude moci vidět, jak jsem rozhodl  (konkrétně v lesních ekosystémech) až za 3 a více lidských generací, tak mi vlastně o nic nejde. A své mám na čas jisté, možná i 4 roky… Současní aktéři i pozorovatelé budou již totiž dávno pryč.

Správa, bohužel, vůbec nevykládá veřejnosti, že ochrana přírody je dnes nutná před lidskou roztahovačnou společností principiálně. Hlavně, že to všechno klape, dělají se projekty, berou dotace atd.

Nedávno jsem mluvil s jedním dosti významným lesníkem ze Správy…
Když jsme se dostali na všechny ty problémy, tak jsem dostal odpověď, která mi jen potvrdila, co jsem si dávno již myslel a co jsem si i několikrát sám ověřil v terénu: Dnes je většina lesnického personálu zaměřená především na  výhodně řízenou mysliveckou společnost, kterou by mohly okolní myslivecké jednoty jen závidět. A o neustálých promyšlených akcích s přivlastňováním si dřeva, je to zrovna tak. Správa toto nedotáhla do konce…. chyby, především managerů – všech. A ať mi nikdo neříká, že o tom nikdo nevěděl a neví…. Dnešní lesní personál je v podstatě “stát ve státě”, a běda, kdo si na něj něco vymyslí. Se strážní službou, která již pro ochranu přírody dnes nehne prstem, si myslím totéž.

Vzpomněl jsem si na jeden příběh, který se opravdu stal. Lidé žili v krásné krajině, zničili ji a zmizeli z ní postupně, protože došlo k takovým změnám, že si příroda sama prostě neporadila a oni tam pak nemohli ani žít. Ale entuziasmus, sice odborně biologicky neznalého člověka, přivedl do té krajiny nový život, kde je dnes chráněné území. Kdyby ten člověk, velmi citlivý a vnímavý,  do té krajiny nezasáhl a nenastartoval všechny ty biologické pochody, tak by tam pravděpodobně ještě dnes byla poušť.
Jednodušší je však stále brát a brát a to stále sofistikovanějším způsobem.
Docela rád bych tu Šumavu alespoň za ty dvě další generace lesa viděl……………………… Ale kdo jí opravdu pomůže, nevím? Podle mě lze spoléhat jen na člověka, že pochopí, že jeho rozmarnost může v brzké době Šumavu, jak ji známe, zničit.

Posílám Vám text toho příběhu: Muž, který sázel stromy, vyšlo kdysi knižně i jako film: Muž, který sázel stromy.

Mějte se fajn,

V kategorii Šumava

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 5.5.2016

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky

Předchozí: