Reakce jednoho Šumaváka na článek Petra Ješátka

Reakce jednoho Šumaváka na článek Petra Ješátka


Příspěvek četlo

 735 total views

Sumava Zalesnena holina pri silnici do Keple

Přetiskujeme mail jednoho šumaváka (jeho jméno známe, ale nepřál si, abychom je zveřejnnili), který poslal jako odpověď na článek Reakce na pořad Nedej se plus o Národním parku Šumava. Text jsem ponechal v téměř původní podobě, se stylovými, syntaktickými i typografickými zvláštnostmi, které mi připadají hezké – a bez negativního dopadu na srozumitelnost.

Dobrý den, reaguji spíše formou fejetonu……………..

Četl jsem a sledoval vše se zájmem a musím konstatovat, že tento Váš popis všech uvedených skutečností opírající se o argumenty jasně odhaluje podstatu většiny problémů, se kterými se existence NP na Šumavě, potažmo ochrana přírody a její výkonný orgán, Správa NP Šumava, potýká.  Klobouk dolů za zpracování a přehled.

Ale….!!!!
Jsem přesvědčen, že přesně tyto argumenty nechtějí vůbec slyšet na různých stupních řízení činovníci na Správě NP Šumava a také mnozí, co tam jen jsou zaměstnáni a “jedou si v tom vláčku”, dále tzv. velcí podnikatelé, kteří si ze zdrojů přírody na Šumavě udělali a dělají své ryto, stejně jako regionální politici přisluhující větším politikům a politickým stranám, kde ani jedna za své existence v ČR neukázala, že by to s ochranou šumavské přírody myslela opravdu vážně. Vlastně zůstalo vždycky jen u proklamací.

A veřejnost vůbec nestraší, že nikdo nic pořádně nešetří, nikdo z orgánů činných v trestním řízení nemá a neprojevil zájem o informace, které ukazují na špatné hospodaření v NP Šumava, na plýtvání státními penězi a prostředky, neřeší, podle mne neuzavřené kauzy, jako například Ptačí potok,  a které jasně dokladují škody a jejich finanční vyčíslení atd… A veřejnost ani neví, že to pěkně všechno platí a budou platit.

Podle mne to ukazuje na hluboké provázání lobbistických zájmů spojených s korupcí a dnes již i strachem ovládaných skupin i jednotlivců. Všechny ty zájmy směřují svůj cíl k maximalistickému postupnému využívání šumavské přírody a krajiny bez ohledu na biologickou kvalitu a cennost ekosystémů. Důkazů je více než dostatek. Postupné prorůstání korupce do všech sfér lidského života v šumavském regionu (a samozřejmě i mimo něj) je veliké nebezpečí pro přírodu i pro krajinu, ale do budoucna i pro kvalitu života zde žijících obyvatel. Samozřejmě, že bude přetrvávat a existovat řada chráněných území v podobě malých enkláv, ale to bude podoba velmi vzdálená myšlence národního parku. Zůstane také otázkou, jestli veřejnost, včetně té návštěvnické, akceptuje a bude akceptovat národní park tak, jak byl koncipován při svém vzniku?
Vidím také jiné souvislosti, kdy se plíživě mění i návštěvnická klientela vázaná na pobyty s komfortem a infrastrukturou stejnou, ne-li lepší než ve městech. Rozvoj infrastruktury na Šumavě za posledních 20 let lze také jasně doložit: a ten ukazuje, co se děje v neprospěch krajiny i přírody atd atd. A, podle mne, vysoká zastavěnost území NP zdaleka nepřinesla příliš mnoho pozitivního pro místní obyvatele, až na výjimky. Lze jen dokladovat majitele nemovitostí a pozemků, kteří na Šumavě ani nebydlí.

 

Pocitově a jako dlouholetý pozorovatel vnímám všechny a další uvedené problémy a kauzy pro cíl jiných – vlivných –  zachovat si šumavské zmiňované “ryto” a předivem politických machinací, manipulací s veřejností, převést tyto zájmy do naší legislativy v zájmu cíle “vždyť krást je normální”. V takové atmosféře se nelze divit třeba i současnému řediteli NP Šumava, který je pak ochoten i k radikálním změnám svých původních názorů na ochranu přírody na Šumavě (zmírnění). Přeci znáte pořekadlo: “…svůj názor sice mám, ale zásadně s ním nesouhlasím..”
Navíc funkce ředitele je věcně bez skutečně trestně-právní odpovědnosti. Nebo ji snad už někdy někdo po řediteli vymáhal?

A vždyť třeba po volbách už nebude moci být ředitelem, vystřídá ho ředitel poplatný jiné straně či lobby…  A vláček jede dál… Hlavně aby to nějaký šťoural nepokazil………………………….
Je dobře, že to někoho zajímá:

Vás
řadu dalších lidí i z odborných kruhů, některé nezávislé organizace, které považuji za velmi důležité.
dále některé politiky (možná),
mě a pár mých kamarádů,
ale dál nevím
možná, že se pohybuji mimo dění a pod oponou naší politické scény pro šumavskou přírodu probíhají lité boje, ale není to vidět v její prospěch.
Takže se vracím ke svému původnímu hodnocení výše….

V kategorii Ekonomika, Reakce, Společnost, Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 6.7.2016

3 Komentáře

  1. Horst Lampert 6.7.2016 20:28

    Souhlasím stím co je napsáno . Jen bych chtěl dodat , že ne jen Šumavský Národní Park je OHROŽEN ale i Krkonošský Národní Park má ty samé problémy. Ve vedení jsou lidé kterým je PŔÍRODA UKRADENÁ . Je to moc SMUTNÉ čeho jsme se dožili . Horst Lampert Neznašov 122 373 02

  2. Soňa Göblová 3.10.2016 21:21

    Pane Lamperte,dovoluji si nesouhlasit s Vašim tvrzením, že ve vedení KRNAPu jsou lidé, kterým na přírodě nezáleží. Dělají naopak maximum , co mohou. Viděla jsem to nedávno na vlastní oči. Absolutně idealni stav by byl, kdyby takoví lidé seděli ve vedeni MZe a MŽP. A také MF. Jak víme, nesedí.

  3. Horst Lampert 17.10.2016 20:10

    Vážená pani Göblová já tam DĚLAL !

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky