Petr Ješátko: “Výchovné těžby” harvestory v NP Šumava

Petr Ješátko: “Výchovné těžby” harvestory v NP Šumava


Příspěvek četlo

 749 total views

Harvestory na Oblíku

Přetiskujeme nový příspěvek Petra Ješátka, bývalého vrchního lesního inspektora Národního parku Šumava.

Byl jsem chvilku v lese a viděl jsem tohle: Z porostů jsou částečně přednostně harvestory odstraňovány zdravé stromy silnějších dimenzí a ponechávány stromy poškozené loupáním jelení zvěří v minulosti a v současné době s hnilobou, tedy méně zpeněžitelné.

Viz fotodokumentace.

Vytvářejí se tak porosty ještě ekologicky labilnější pro sněhové a větrné kalamity. Tedy místo řádného individuálního výběru lesníkem a následných podsadeb listnáčů a jedle v proředěných porostech či malých holinách -“kotlících”, jako se to dělalo v minulosti a jak to dělají i tady dále na Špičáku LČR.

 

Až do roku 2010 jsme postupovali od začátku Národního parku Šumava způsobem, kdy jsme technologické postupy v péči o les přizpůsobovali v zásahovém území potřebám lesa a to jak v těžební činnosti, tak i v pěstební činnosti. Nejlépe se lidé o tom přesvědčí v tomto pořadu České televize (od 3 minuty) a mohou porovnat s tím, co se děje dnes po roce 2011, přímo při návštěvě Šumavy.

V té době jsme tímto způsobem chtěli dosáhnout v r. 2030 nejméně 50 % území ponechaného přírodě. Dnes současné vedení MŽP ČR a vedení NP Šumava harvestory a nezalesněnými holinami vrací 77 % území zpět do hospodářských lesů, ale i hůře a má to pokračovat až do roku 2030 a potom “se prý uvidí“. Jak napsal pan ředitel Mgr Hubený, tohle území musí sloužit k zisku organizace, tedy k financování státních úředníků ochrany přírody. Není to paradox ?

Petr Ješátko st. (Autor je bývalý vrchní lesní inspektor Národního parku Šumava, nyní v důchodu).

Starší pořad Petra Ješátka pro Českou televizi

Další články Petra Ješátka na našich stránkách jsou zde.

V kategorii Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 9.8.2016

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky