Petr Ješátko: Uplynulo pět let od ostudného zásahu policie u Ptačího potoka

Petr Ješátko: Uplynulo pět let od ostudného zásahu policie u Ptačího potoka


Příspěvek četlo

 992 total views

Přirozená obnova v bezzásahovém území u Ztraceného v NP Šumava

 

Na snímku je přirozená obnova lesa v bezzásahovém území u Ztraceného v Národním parku Šumava.

Přetiskujeme nový příspěvek Petra Ješátka, bývalého vrchního lesního inspektora Národního parku Šumava, kterým si připomíná výročí protizákonnému zásahu policie proti aktivistům, kteří se snažili blokovat nelegální těžbu dřeva v bezzásahové zóně na Ptačím potoce na Šumavě.

Uplynulo pět let od ostudného porušování zákona O ochraně přírody a krajiny státními úředníky Správy NP Šumava, počínaje tehdy dosazeným ředitelem Janem Stráským, ministrem Chalupou z ODS. Ostudný byl i brutální zásah, který Policie ČR podnikla proti občanům, kteří se snažili bránit zákon (snažili se zabránit nelegální těžbě dřeva v bezzásahové zóně Šumavského národního parku.).

Místo aby policie zabránila nelegální těžbě dřeva, velmi surově zbila občany, kteří se nelegální těžbě snažili zabránit. Nelegálnost zásahu konstatoval soud, jak referujeme v článku Petr Ješátko: Moje vzpomínky na blokádu (na Ptačím potoce na Šumavě).

Zranění a neprávem policií odvezení aktivisti, kteří bránili porušování zákona, jak uznal soud, dodnes čekající na omluvu Policie.

V přiloženém pořadu České televize se současný ředitel Národního parku Šumava Mgr Pavel Hubený, dřívější náměstek ředitele Národního parku Šumava Stráského a následně i Mánka a Mánkem dosazený náměstek pro lesy Ing. Jan Kozel, vyjadřují k současnému stavu této lokality.  Pořad České televize Pět let od blokády na Šumavě můžete zhlédnout zde.

Je však třeba se podívat i do minulosti. Bez minulosti a poučení, zároveň i vyvození osobní odpovědnosti za porušování zákona, nelze dělat budoucnost. Bohužel, je zvykem v naší společnosti, narozdíl od společností v okolních státech, je zavírat oči a tvářit se, že se nic nestalo.

Proto si dovoluji připomenout několik zásadních skutečností, viz článek Moje vzpomínky na blokádu na Ptačím potoce, včetně výše uvedeného pořadu ČT.

To, že byla způsobena nejen škoda na zdraví při zásahu policie mnoha lidem, o morálních škodách na chápání státu, jako právního státu respektujícího zákony, není pochyb, tak jako není pochyb, že byla způsobena i značná ekonomická škoda viz článek Národní park zaplatil za nelegální zásah přes 8 mil. Kč.

Nemůže se pan současný ministr Životního prostředí Brabec a jím dosazený ředitel Národního parku Šumava Hubený tvářit, že se nic nestalo a takovéto jednání a škody přehlížet: Oba by měli z toho, co se stalo (byť se tak nestalo za jejich vedení), vyvodit důsledky.

Kde je povinnost pečovat o státní majetek s péčí řádného hospodáře? K tomu, aby se takovéto věci v budoucnosti již nestávaly, je třeba se opírat při rozhodování o stanoviska odborníků, zabývajících se lesními ekosystémy jako celkem jako např. viz článek Karel Matějka: Zásah na Ptačím potoce povede k totálnímu rozpadu stromového patra popř. viz článek Miroslav Kutal: Má smysl kácet u Ptačího potoka?

Čerpat a rozhodovat z beletrie či z vlastních názorů či lidí znajících lesní ekosystémy pouze povrchně nestačí k opravdu odborným rozhodnutím. Zejména, pokud to jsou lidé, kteří své názory jsou schopni několikrát po sobě v krátké době změnit. Bezzásahovost si nesmíme plést s bezzásadovostí.

 

Petr Ješátko st. (Autor je bývalý vrchní lesní inspektor Národního parku Šumava, nyní v důchodu).

Starší pořad Petra Ješátka pro Českou televizi

Další články Petra Ješátka na našich stránkách jsou zde.

Další články na Občanském monitoringu k tématu Šumava si můžete přečíst zde.

V kategorii Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 26.8.2016

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky