Nejasnosti kolem cesty poradce prezidenta republiky M. Nejedlého do Moskvy

Nejasnosti kolem cesty poradce prezidenta republiky M. Nejedlého do Moskvy


Příspěvek četlo

 657 total views

Poslanec Jan Lipavský (Piráti) v této záležitosti interpeloval premiéra Babiše. Uvedl, že se dočetl v novinách „o plánované cestě tzv. ekonomického poradce prezidenta republiky, Martina Nejedlého, doMoskvy. Soukromá osoba, Martin Nejedlý, plánuje podniknout cestu s diplomatickým pasem České republiky a na náklady Kanceláře prezidenta republiky, tedy za peníze českých daňových poplatníků, si dokonce chce pronajmout soukromé letadlo“.

Kvůli koronavirovým opatřením je cesta do Ruska možná pouze se souhlasem vicepremiérky Taťjany Golikovové. Lipavský proto považuji za skandální, že by kontakty mezi dvěma státy zprostředkovávala de facto soukromá osoba bez jakékoliv politické legitimity a odpovědnosti. Protože Hrad odmítá poskytnout informace o účelu a programu cesty, je otázkou, jestli není v případě ztíženého cestování cesta z epidemiologického rizika potřebná.

Poslanci se dále nelíbí, že předsedové vlád se naposledy viděli v roce 2013, a protože ruská strana údajně kontakty na vládní úrovni ignoruje, považuje cestu za „zneuctění“ jak úřadu premiéra, tak naší zahraniční politiky. Požaduje proto, aby ministr zahraničí odebral Nejedlému diplomatický pas a vyjádřil se k tomu, zda s ním poradce cestu konzultoval.

Premiér Babiš odpověděl v tom smyslu, že cesta byla plánovaná, ministerstvo zahraničí o ní vědělo a informován byl také český velvyslanec v Rusku. Záznam z jednání má k dispozici zmíněné ministerstvo zahraničí a poslanec si jej může vyžádat. Pokud jde o financování cesty, nebyla placena ze státního rozpočtu.

Celá interpelace a odpověď najdete zde.            

V kategorii Legislativa

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 19.1.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky