Dokument: Zelená kniha o stárnutí

Dokument: Zelená kniha o stárnutí


Příspěvek četlo

 874 total views

Evropská komise předložila unijním zemím k politické debatě o problémech a příležitostech stárnoucí evropské společnosti dokument zvaný Zelená kniha o stárnutí. Komise loni v červnu 2020 vydala  Zprávu o dopadu demografické změny, v níž ukázala, že v posledních pěti desetiletích se očekávaná naděje dožití při narození zvýšila u mužů i žen přibližně o 10 let. Zelená kniha o stárnutí je prvním výsledkem této zprávy,

V průběhu let se náš život prodlužuje. Je to dáno zpravidla všeobecným rozvojem sociálně tržního hospodářství ve vyspělých zemí, ale i zlepšením zdravotní péče v zaostalejších zemích V průběhu padesáti let se doba dožití zvýšila o deset roků. Současný evropský medián věku je 42,5 roku, více než dvakrát tolik než v Africe. Tento rozdíl se nejspíše zachová i v následujících letech, lze slabě předpokládat jeho jisté zmenšení.

Náš současný životní styl, rychlý rozvoj a nároky společnosti vedou k větší intenzitě “žití”. To s sebou přináší velké množství civilizačních chorob, stresu a následně i předčasné úmrtí. Situaci v posledních měsících po všech stránkách vyhrotila pandemie covidu, která kvalitě našeho života nijak nepřispívá. Následné dozvuky budou neméně nemilé.

Přesto se v dějinách Evropy ještě nikdy tolik lidí netěšilo z tak dlouhého a zdravého života. Více jich než předtím žije aktivním životem déle a kvalitněji, prodlužuje svou profesní kariéru a po odchodu do důchodu se zapojuje do společenských aktivit. Díky zdravějšímu životnímu stylu a pokroku v medicíně (lepší prevence, diagnostika a léčba onemocnění) je většina důchodců v dobré kondici a může trávit čas aktivněji. Máme na podobu svého stáří větší vliv než předtím. Nevzdávejme se toho!

Studii si můžete přečíst zde.

V kategorii Dokumenty, Názory, Společnost

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vasa on 7.4.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky