prof. Kalina: Maršmeloun a hvězdy

prof. Kalina: Maršmeloun a hvězdy


Příspěvek četlo

 816 total views

Přetiskujeme příspěvek prof. Kaliny, profesora ústavu teorie a dějin architektury ČVUT v Praze. S článkem se za Občanský monitoring plně ztotožňujeme.

Stále znovu se mi vrací ten obraz z debatního večeru k pražskému Maršmelounu, který se 13. května odehrál v někdejším kostele sv. Františka v klášteře sv. Anežky České… Autor projektu Maršmelounu, architekt Zdeněk Fránek, pomalu spěje ke konci své obsáhlé prezentace. Na plátně se objevuje chrám Salvátora. A projektující architekt k tomu říká: „Všimli jsme si, jakým způsobem byla v komunistické době opravena okna, která původně vypadala takto?“ Původní okna mají být okna polygonálního závěru kostela. Opravená okna mají být okna jeho podélné části, která jsou výrazně vyšší. Jsou vyšší a nejen to. Jejich kružby v záklencích formují důvěrně známý útvar. Ano, jsou to pěticípé hvězdy. Projektující architekt zřejmě chtěl naznačit: podívejte se, že ani ten váš klášter není bez poskvrny. Nedochoval se tak dobře, abychom před ním měli nějakou přehnanou úctu. „Komunistická doba“ zde zanechala svou stopu – pěticípé hvězdy v oknech kostela.

Jenomže to je velký omyl. Kružby v oknech chrámu Krista Spasitele byly obnoveny podle pozůstatků původních kružeb. Pěticípé hvězdy zde s komunistickým režimem vůbec nesouvisejí. Aby to člověk zjistil, nepotřebuje studovat obsáhlou monografii kláštera od Heleny Soukupové. Žijeme v digitální době a stačí otevřít příslušné heslo na wikipedii…

Pro studenty architektury z toho plyne poučení. Pokud navrhujete nový dům v historickém prostředí, přečtěte si něco o domech, co stojí okolo. Bude vás to stát dost času. Možná vás to bude i omezovat ve vašem tvůrčím rozletu – hrozí nebezpečí, že až proniknete pod povrch, budete se k historickému prostředí chovat šetrněji. Na druhou stranu vás to může inspirovat. Detail nebo událost, které by jinak zůstaly zapomenuty pod nánosem „faktů“, vás můžou „nakopnout“ k vašemu vlastnímu řešení.

Pokud si nic nepřečtete, dobrá. Jenom nevystupujte na veřejnosti se sebejistými komentáři k domům, o kterých nic nevíte. Pokud to uděláte, nebude to vypadat dobře.

 

prof. PhDr. Pavel Kalina, PhD.

V kategorii Praha

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 26.5.2015

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky