Výroční zpráva BIS za rok 2014

Výroční zpráva BIS za rok 2014


Příspěvek četlo

 836 total views

Bezpečnostní informační služba vydala výroční zprávu za rok 2014. Přečíst si ji můžete zde. Jako každoročně vybírám citace, které mne zaujaly.

“Obecně lze konstatovat, že rok 2014 byl charakterizován také tím, že bylo možné registrovat projevy odchodu zahraničních vlastníků a jejich nahrazení silnými domácími podnikatelskými skupinami v několika odvětvích. Mezi tyto projevy patřila právě i silnější tendence k uzavírání vzájemných netržních dohod.”

 

“Standardní postupy členských států EU vůči migrantům jsou v případech zadržených džihádistů v mnohém neúčinné a v důsledku toho jsou příčinou bezpečnostní hrozby. Tito jedinci jsou si vědomi konkrétních nedostatků a umí jich velmi dobře využívat. Zneužívají systém ochrany základních práv a svobod v azylovém řízení. Zahraniční džihádisté, které se nepodaří vyhostit, zůstávají v schengenském prostoru v jakémsi právním vakuu, bez jasného statusu a dohledu. Stávají se tak jednou z vážných hrozeb spočívající v šíření a podpoře islamismu a terorismu v Evropě. BIS spolupracovala v roce 2014 na případu džihádisty původem z Blízkého východu, který cestoval s padělanými cestovními dokumenty s cílem zapojit se do bojů v Sýrii. Podle závěrů zjištěných vlastním šetřením i poznatků získaných prostřednictvím meziresortní a mezinárodní spolupráce BIS hodnotí volný pohyb takových osob v ČR i v schengenském prostoru jako vážné bezpečnostní riziko.”

 

“Za pozornost však stojí, že islamisté se s islamofoby shodují v odmítání možnosti a smysluplnosti integrace muslimů do většinové společnosti západního typu.”

 

“BIS se v roce 2014 intenzivně zabývala riziky pro energetickou bezpečnost ČR. Podrobně se věnovala především měnícím se podmínkám na trhu se zemním plynem, kde došlo k významným posunům jak ve směrech tranzitu, tak v oblasti obchodu. Zásadním tématem byla závislost na zemním plynu z Ruské federace (dále též „RF“) a zejména pak podrobná analýza způsobů a podmínek, za jakých se do ČR tato surovina dováží. Dominantní vývozce ruského zemního plynu, společnost Gazprom, pokračoval ve snaze v maximální možné míře kontrolovat přepravu, skladování a obchod se zemním plynem ve středoevropském regionu.”

 

“V první čtvrtině roku 2014 se skupina lobbistů pokoušela iniciovat odvolání generálního ředitele státního podniku Řízení letového provozu České republiky (ŘLP) Jana Klase a obměnu vrcholového managementu podniku. Skupina usilovala o obsazení významných pozic předem vytipovanými lidmi a o získání vlivu na hospodaření podniku. Lobbisté přes prostředníky z okolí vysoce postavených ústavních činitelů a z podnikatelského prostředí zařizovali schůzky svého adepta na generálního ředitele se členy vlády. Šlo o pokračování aktivit z roku 2013.

BIS na rozdíl od Policie ČR, která uvedenou vlivovou strukturu vyšetřovala kvůli korupci, identifikovala v případě tohoto nelegitimního lobbingu jako nejzávažnější bezpečnostní rizika manipulaci s veřejnými zakázkami ŘLP a destabilizaci státního podniku. Dobré hospodářské výsledky ŘLP ukázaly kompetentnost vedení podniku, což zřejmě přispělo k tomu, že se zájmy na odvolání generálního ředitele nerealizovaly.”

 

“Některé lobbistické skupiny usilovaly o získání vlivu na chod Správy Národního parku (NP) a chráněné krajinné oblasti Šumava, resp. snažily se o ovlivňování budoucí podoby NP. V zájmu vlivových skupin je realizace několika sporných projektů v šumavském regionu, možnost pozemkových spekulací nebo rozšíření těžby dřeva. S tím také souvisí snaha o ovlivnění zákona o NP Šumava. Budoucí zonace parku je sporným bodem mezi ochránci přírody a osobami, pro které je zastavění NP podnikatelským cílem.”

 

Tuto oblast jsme v Občanském monitoringu podrobně dokumentovali v článku Senátor Jirsa žalovatelem i navrhovatelem.

 

“Rusko dlouhodobě buduje v Česku vlivové a propagandistické struktury, jejichž cílem je prosazovat a chránit ruské ekonomické a politické zájmy na úkor zájmů Česka a potažmo NATO a EU. ”

 

 

V kategorii Bezpečnost, Šumava

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 6.9.2015

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky