Senátor Jirsa žalovatelem i navrhovatelem

Senátor Jirsa žalovatelem i navrhovatelem


Příspěvek četlo

 1,354 total views

Občanský monitoring sleduje dění na Šumavě pozorně a dlouhodobě. Recenzovali jsme  nový zákon o Šumavě (Hluboké hrdlo II : Návrh zákona o Šumavském národním parku, v záměru “Klausovy lanovky”  na Hraničník jsme se zúčastnili i EIA připomínkování.

Na Šumavě mnohokrát šlo “do tuhého”, například, když byly ekologům prořezávány pneumatiky. Část aktivistů byla fyzicky zbita při nelegálním zásahu policie proti blokádníkům nelegálně kácených stromů, viz článek: Policisté nestojí nad zákonem, zranění účastníci blokády na ně podávají trestní oznámení. V patě článku cituji rozhodnutí krajského soudu, kde soud dává blokádníkům za pravdu. Policie i vyšetřovala a odložila trestní oznámení, kdy jednomu aktivistovi neznámý pachatel poškodil brzdy na automobilu.

Tentokrát byla překročena ještě další hranice:  Dlouholetý odpůrce bezzásahových zón v Šumavském národním parku, senátor Tomáš Jirsa podal šikanózní, zastrašovací žalobu na profesora Karlovy univerzity, profesora Pavla Kindlmanna, mezinárodně uznávaného odborníka, za rozhovor, který profesor Kindlmann poskytl místním novinám. Rozhovor, za který je profesor Kindlmann  žalován, si můžete přečíst zde.

Senátor Jirsa se žalobou domáhá ochrany své osobnosti.

Cituji návrh rozsudku, jak by si jej přál a jak jej navrhuje Tomáš Jirsa:  “Žalovaný je povinen zdržet se tvrzení o tom, že žalobce navrhl zákon o Šumavě, který byl šitý na míru developerům a spekulantům s pozemky a že část pozemků, které navrhoval převést do třetí zóny (do III. zóny NP Šumava), již předem skoupily realitní kanceláře, stavební firmy a osoby spjaté s politiky, včetně jeho poradce a pozemkového magnáta Františka Taliána a obdobných, ničím nepodložených tvrzení.

Žalovaný je povinen do jednoho měsíce od právní moci rozsudku zajistit na vlastní náklady v Českokrumlovském deníku uveřejnění omluvy v tomto znění: Omlouvám se senátorovi Tomáši Jirsovi, že jsem o něm v rozhovoru pro Českokrumlovský deník, který byl otištěn dne 4.2.2015, nepravdivě uvedl, že “jeho návrh zákona o Šumavě byl ve skutečnosti šitý na míru developerům a spekulantům s pozemky a že část pozemků, které navrhoval převést do třetí zóny (do III. zóny NP Šumava), již předem skoupily realitní kanceláře, stavební firmy a osoby spjaté s politikou, včetně jeho poradce a pozemkového magnáta Františka Taliána.”  Návrh rozsudku, strana 10/10. Celý text žaloby je zde.

Nechť si čtenář sám udělá vlastní názor. Podle mého názoru se jedná o šikanózní žalobu s cílem profesora Kindlmanna (a potažmo akademický sektor) umlčet v jeho nepříjemné kritice.

 

K jednotlivým podnětům:

Jedná se o “Jirsův” zákon? – Dohledával jsem v evidencích Senátu a Poslanecké sněmovny s následujícím závěrem: Fakt je ten, že Jirsa byl navrhovatelem tohoto zákona, jak lze mimo vší pochybnost doložit z evidence informačního systému Senátu:

Zde dotčený senátní tisk – senátor Jirsa je navrhovatelem

Zde stenozáznam a nahrávka projednávání v Poslanecké sněmovně.

A zde dokonce sám senátor Jirsa hovoří o zákoně jako o svém (o jeho osvojení).

 

Cui bono?

Další bod žaloby: Byl nebo nebyl zákon o Šumavě napsán ve prospěch spekulantů, kteří si již předem pozemky koupili? Kdo by měl majetkový prospěch, pokud by zákon o Šumavě prošel? Viz článek Krajských listů:  Šumavu chce ODS naporcovat jako medvěda, senátor Jirsa by rád přihrál developerům novým zákonem parcely za 23 miliardy. Kdo všechno chce na zničení přírody vydělat?

Viz i článek: Jak zhodnotit půdu na Šumavě.

A článek: Krájení Šumavy přeje spekulantům.

 

Občanský monitoring má k dispozici seznam dotčených parcel se zákresem vlastnictví, dokladující pravdivost slov prof. Kindlmanna. Jedná se o mapy parcel, které se měly podle návrhu MŽP (převzatého posléze v senátním návrhu senátora Jirsy) převést z I. či II. do III. zóny. Tyto mapy byly následně překryty s ortofotomapou pozemků, veřejně přístupnou na portálu katastrálního úřadu. Výsledek si můžete prohlédnout zde.

 

Byly tak zjištěna čísla dotyčných parcel a na témže portálu byli zjištěni vlastníci. Sumarizace výsledků dokládá pravdivosti výroků prof. Kindlmanna. Vše zveřejníme, jakmile bude soudní řízení ukončeno. Jako malou ochutnávku zveřejňujeme dokument seznam vlastníků dotčených parcel.

Ostatně, o spekulativních prodejích s pozemky natáčela pořad i Česká televize: Nedej se plus, Tenkrát na východě, jak jej referuje Petr Ješátko, st. ve svém článku:  Petr Ješátko: Námět na investigativní reportáž o prodeji pozemků v Národním parku Šumava.

 

Talián

Ad poslední žalovaný bod – František Talián, podnikatel, který sám sebe nazývá králem Šumavy, o něm si můžete přečíst tento článek zde: Pán Šumavy. K tématu doporučujeme k přečtení i blog Václava Boudy Kdo může za mizení pozemků z NPŠ aneb pásli ovce Valaši

V kategorii Dokumenty, Reakce, Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 25.5.2015

2 Komentáře

  1. Daniel Marak 26.5.2015 17:40

    Navrhuji udelat petici – vyzvu ceske policii, aby proverila, zda pan Jirsa nebyl v konfliktu zajmu jako navrhovatel zakona a poradce Taliana a dale pak aby proveril, zda Jirsa za toto nebyl od Taliana zaplacen

  2. Martin 1.9.2016 13:26

    jedná se o pouze jednu perspektivu. V té druhé je pan Kindlmann šarlatán, který získal v roce 2012 cenu Antimeloun za výrok, že kůrovec neumí ani skákat (natož létat). Jelikož je ale tento pán aktivní, umí si věci dostudovat a potom se prezentovat jako odborník( v roce 2014 vydává v Carolinu monografii o kůrovci na Šumavě).
    Ještě dlouho poté si ale plete xylofágní (dřevožravý) a kambiofágní (kambiožravý) hmyz, když o kůrovci tvrdí, že žere dřevo, což je pravda stejně tak, jako že koza žere maso (viz článek v časopisu Živa).

    Ovšem média potřebují konflikt a alespoň zdánlivý boj za naše práva nebo např. práva naší přírody. Pravda ale zcela jistě nebude tak jasně na straně pana Kindlmanna.

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky