Připomínky pišme!: E-mailové adresy poslanců nové Poslanecké sněmovny

Připomínky pišme!: E-mailové adresy poslanců nové Poslanecké sněmovny


Příspěvek četlo

 1,300 total views

Zveřejňuji tímto e-mailové adresy poslanců nové Poslanecké sněmovny.

Na stránkách Občanského monitoringu v levém sloupci najdete přehled aktuálně projednávané legislativy. Ve skandinávských zemích mají občané právo k novým zákonům zasílat připomínky. Výsledkem je nepatrné prodloužení legislativního proscesu, ale současně výrazné zkvalitnění legislativy. Protože poslanci nemohou znát a neznají všechny věcné domény… V České republice právo zasílat připomínky formálně neplatí, ale je možné tak činit alespoň neformálně.  Občan by podle Občanského monitoringu fungovat takto: Chci něco vědět, googluju, když nic nenajdu, pošlu příslušnému úřadu otázku a odpověď zveřejním i pro ostatní. S něčím nesouhlasím, pošlu připomínku i s návrhem úpravy. Mám nějaký nápad, pokusím se jej rozpracovat a pošlu jej… atd.

Krátce, nebude v Česku lépe, pokud se nebudeme o svou zemi lépe starat. Tzn. sledovat, co se děje a reagovat na to. Vyzývám tímto k aktivitě & spolupráci. A nenechte se odradit tím, že “nejste právníci”. Zákony nemají psát právníci pro právníky. Podstatou dobrého zákona by měla být právě věcnost, jak mají být věci a pravidla nastaveny,  nikoliv formalismus. Zákony by měly sledovat veřejný zájem a měly by být postaveny na spravedlnosti. Vlastní forma by měla být naopak co nejjednodušší a nejsrozumitelnější.

V zákonech jsou chyby, některé jsou tam i úmyslně, je proto dobré si zákony číst a připomínkovat je. Je tam tolik práce! Konkrétní připomínky k zákonu je možné poslat předkladateli, popř. do legislativně právního odboru, popř., pokud se jedná o vládní návrh zákona, je možné zaslat připomínky přímo předkladateli na příslušné ministerstvo. A mám s tím vcelku dobré zkušenosti. Odpovídají, reagují, slibují nápravu.

Pusťte se do této aktivity také. Stav vylepší připomínky typu: X je špatně, protože Y a navrhujeme úpravu Z, protože Ž.

Ano, samozřejmě, jedná se o nekomerční aktivitu, ale práce v této oblasti vás odmění jinými hodnotami než penězi. Skutečně pomůžete vylepšit stav v ČR. Přes legislativu poznáte spoustu zajímavých věcí. Z médií se nedozvíte nic, protože neslouží ke sdělování informací. Ze zákonů naopak mnohé.  Své připomínky mi i posílejte, pokud se s nimi ztotožním, zveřejním je na “Ringu” a pomůžu, spolu s dalšími členy “Ringu” tlačit na jejich realizaci. Jsme takto otevřeni členům všech politických stran, stejně jako nečlenům všech politických stran. Rozhodující je pro nás věcnost, aktuální stranická příslušnost předkladatele je zcela irrelevantní.

 

Dokumenty

E-mail adresy_jména.ods

E-mail adresy_kluby.ods

V kategorii Dokumenty

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 23.2.2014

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky