Václav Brůžek: Protestujeme proti odposlouchávání novinářů

Václav Brůžek: Protestujeme proti odposlouchávání novinářů


Příspěvek četlo

 614 total views

Přetiskujeme článek Václava Brůžka, volného novináře Odborového svazu novinářů a pracovníků médií a spolupracovníka Ringu. Ke stanovisku se za Ring plně připojujeme.

S velkým překvapením jsme přijali zprávu o odposleších novinářů, která byla publikována v minulých dnech v domácích sdělovacích prostředcích. Ještě více jsme však konsternováni dalším vývojem, kdy – jak se zdá – je vysvětlení, či případné vyvození důsledků, minimálně však omluva vrcholných legislativců i dozorových justičních orgánů (Policii ČR nevyjímaje), v nedohlednu. Považujeme tento akt za zásadní útok na svobodu médií, která jsou zřejmě řadě politiků proti srsti.

Ptáme se – kde máme jistotu, že v současné době, v těchto dnech či hodinách, se neprovádí další operativní akce a nejsou odposlouchána média možná i plošněji, než si vůbec dovedeme představit. Metody špiclování a hraniční zjišťování informací, zdá se, pronikají do všedního života běžných občanů, kteří se s  touto situací snaží nějak „popasovat“, případně ji odevzdaně berou na vědomí. Skutečnost, že se šmírují již i média, „hlídací psi demokracie“, svědčí, že v této republice není něco v pořádku. Ostatně, to se ukázalo již před několika lety, když v České televizi zasahovali armádní zakuklenci a NIKDO za tuto aféru nebyl exemplárně potrestán.

Jako nezávislá odborová organizace, zastupující zájmy pracovníků sdělovacích prostředků, žádáme kompetentní orgány, ministerstva vnitra a spravedlnosti a také Parlament České republiky, v němž zasedli i bývalí novinářští kolegové, aby neprodleně konaly a zastavily tyto nechutné justiční a policejní avantýry, které ve vyspělé demokracii nemají místo. Pouze konkrétní vyvození odpovědnosti může být důkazem toho, že náš stát nesměřuje zpět k totalitě. Tak závažné porušení tiskového zákona, útok na svobodu médií, které mají zaručenou ochranu svých zdrojů, musí být jednoznačně odsouzeno, aby nedocházelo k dalším podobným excesům.

Kdo se v této republice snaží dát novinářům náhubek? Kdo stojí za špiclováním a komu slouží? Jestliže samotný stát svá média a své občany takto dehonestuje, jakpak by reagoval v případě, že dnes již relativně dostupná špionážní technika by byla využívaná soukromou sférou, mafiánskými strukturami nebo „prostou“ galerkou, a to nejen proti novinářům?

Odborový svaz novinářů a pracovníků médií,  Praha, 28. 7. 2014

V kategorii Protest, Reakce

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 6.8.2014

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky