Petr Ješátko: Moje vzpomínky na blokádu (na Ptačím potoce na Šumavě)

Petr Ješátko: Moje vzpomínky na blokádu (na Ptačím potoce na Šumavě)


Příspěvek četlo

 710 total views

Přetiskujeme dopis Petra Ješátka, vrchního inspektora Národního parku Šumava v důchodu.

Dobrý den. Nedělní pořad ČT2 Nedej se s výstižným názvem ” Pomáhej si a chraň se “, mi opět oživil vzpomínku na jednu z největších ostud, která se na Šumavě stala.  Jednalo se o ostudu mezinárodní. Pořad “Nedej se”, na který reaguji, je zde.

Protože na Šumavě žiji většinu života a jako lesník jsem zde skoro celý život pracoval, dovoluji si doplnit celou záležitost o zkušenost svou a dále o zkušenost mého syna, také lesníka.

Můj syn Petr vyrůstal od mládí v naší fořtovně na šumavském Špičáku. Po absolvování lesnické školy nastoupil v r.1993 (po převzetí státních lesů pod NP Šumava) jako lesník do této organizace. Zároveň již od této doby začal, po absolvování nezbytných zkoušek, vykonávat Stráž ochrany přírody v souladu se Zákonem č.114/92 Sb. Po roce 2000 se odstěhoval s rodinou na Domažlicko, kde v oboru pracuje dodnes.
Po zahájení blokády těžby na Ptačím potoce v NP Šumava, se jel syn na místo nelegální těžby podívat a po shlédnutí doslova zvěrstva proti přírodě, ale i proti ekonomice tohoto státu, kterou zde za asistence Policie těžaři prováděli, se rozhodl, že blokádu jako občan, jako lesník, podpoří. Na blokádě tedy zůstal a vše viděl na vlastní oči. Začal občanům (vědcům, studentům) pomáhat s dovozem osob, dovozem potravin, ubytováním atd. Odměnou za tuto aktivitu mu byly hanlivé nápisy na některých budovách na Modravě, kde byl uváděn s dalšími environmentálně vzdělanými občany, jako “zkáza Šumavy”. To lze ještě přehlédnout pro odbornou negramotnost majitelů těchto objektů. Zásadní zlom však nastal, když agresivita stoupala a vrcholila událostí, kdy neznámý pachatel poškodil brzdový systém na jeho autě, kterým odvážel občany z blokády do místa ubytování. Nad tím zůstává rozum stát: Mohla se stát tragédie, ve které já jsem mohl přijít o svého, v té době 40. letého syna, dvě děti mohly ztratit svého tátu a řada dalších lidí mohla přijít o své životy nebo zdraví. To mne dodnes nenechá v klidu…
Syn tenkrát podal trestní oznámení na nedovolenou těžbu, těžbu zdravých, kůrovcem nenapadených stromů na zcela neekonomické vynakládání finančních prostředků státu. To vše policie tenkrát policie odložila. Přikládám tehdejší odpověď krajského ředitele v Plzni plk. Mgr. Knížete, viz zde a zde. Odpověď dokladuje, že uvedený, pravděpodobně právně vzdělaný člověk, nemá potuchu o systému organizace státní správy, když ve svém dopise ze 7.10.2011 se odvolává na neexistující instituci, kterou má být Inspekce životního prostředí ve Vimperk (Viz odpověď s tímto datem).

V dalším dopise ze dne 31.10.2011 (viz další odpověď) nám sděluje, že policisté neporušili žádnou z právních norem. Opačného názoru byl však Krajský soud v Plzni (viz přiložené Rozhodnutí tohoto soudu) a zároveň i Česká inspekce životního prostředí v Českých Budějovicích, která za tuto nelegální těžbu uložila Správě NP Šumava několika set tisícovou pokutu, viz Rozhodnutí ČIŽP.

Je s podivem, že se stejnou “aktivitou”, kterou pan Mgr. Kníže poskytl policisty ODS dosazenému řediteli Stráskému na nezákonnou činnost, jak bylo výše konstatováno objektivními státními orgány a soudem, nepostupoval v případě vyjádření ředitele Stráského v mediích, který při svém jmenování řekl, že bude porušovat některé zákony. (Míněny byly zákony, které bránily kácení v šumavské divočině). Tedy paradoxně státní úředník sdělí ministrovi, občanům tohoto státu i orgánům činným v trestní řízení, že si bude dělat co chce.

Zcela nepochopitelné bylo i chování některých politiků, včetně bývalého hejtmana Chovance, dnešního ministra vnitra. I jeho současné vyjádření k této problematice, viz pořad Nedej se, svědčí o naprosté neznalosti tohoto problému. Respekt k právu a slušnost v jednání směrem k občanům tohoto státu člověk buď ve své osobnosti má, nebo nemá. A tohle, pane Chovanče, Vám nenahradí žádná PR agentura, i kdyby byla velice dobře z peněz daňových poplatníků zaplacena.

Právě takováto ostudná jednání vyhánějí mnoho mladých, schopných, vzdělaných lidí do sousedního státu Bavorsko. Nikoliv kůrovec, ale arogance, nadutost a často i neschopnost našich státních úředníků a politiků je tím pravým důvodem.

Ze šumavského Špičáku Petr Ješátko, st. (vrchní lesní inspektor NP Šumava v důchodu)

V kategorii Šumava

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 16.12.2014

2 Komentáře

  1. Anna Lepšová 16.12.2014 18:14

    Zdravím pana autora i čtenáře.

    Petr Ješátko jun. se akcím na blokádě věnoval se znalostí věci. Příklad, možná trochu zdlouhavý: první den těžby (asi týden po vyhlášené blokády)nastoupila na jedno těžební stanoviště parta dřevorubců v džínách a bez řádného vybavení. Byla to parta cizinců, nejspíš Rumunů, pod vedením chlapíka ze severní Moravy – měli asi nejnižší nabídku, tak zakázku vysoutěžili… Začali odvětvovat již pokácené stromy, chvilku jsme postávali kolem, pak jeden mladý dřevorubec, na pokyn strážců začal kácet stojící smrk, tak jsme začali “překážet” těžbě, krátce na to nastoupilo komando policistů, přivedených po stezce Strážci NP, nastoupili proti 3 lidem blokujícím. Strážci NP Šumava pak s potěšením přihlíželi práci policie. Policie měla 2 vyjednavače, opakovaně jsme upozorňovali na nezákonný postup kácení v této lokalitě, zdržovali jsme práci – naonec to bylo marné, déle než hodinu jsme nevydrželi (asi 8 policistů proti dvěma ženám a jednomu muži).
    O něco později si právě Petr Ješátko všimnul, že stromy jsou pokáceny stylem uříznutý salám – jedním řezem naostro… Neprodleně toto oznámil na Inspektorát bezpečnosti práce v Č. Budějovicích.. Kontrolor přijel velmi záhy, snad již druhý den. Byl zděšen způsobem kácení, úrovní zabezpečení dřevorubců… Něco se přeci jen podařilo – za pár dní nastoupili místní dřevorubci profíci z Kašperských hor, kteří tam pak káceli až do konce. Měli na lidi z blokády velkou zlost… Ale nebýt nich, a hlavně Petra s jeho zkušenostmi, ani by si na této zakázce neškrtli…

  2. Eduard Steun 17.12.2014 10:18

    Na tehdejší demonstraci jsem nebyl,vše znám pouze z našich “vždy objektivních” médií a z prohlášení demonstrujících.Co mně však zaráží a rozčiluje,je ta arogance státních úředníků a jejich absolutní neznalost věcí a také to,že po rozhodnutí soudu nebyl vlastně nikdo potrestán a někteří zainteresovaní ještě ve svých funkcích povýšili.Čemu já mám tedy důvěřovat?

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky