Šimoník: Dva důvody, proč neprolamovat limity těžby uhlí

Šimoník: Dva důvody, proč neprolamovat limity těžby uhlí


Příspěvek četlo

 666 total views

Přetiskuji článek Milana Šimoníka k tématu prolamování limitů. Se stanoviskem za Občanský monitoring souhlasíme.

Důvodů, proč není nutné limity prolamovat je mnoho a není třeba je znovu opakovat. Kampaň Zachovejme limity však není jen o uhlí a netýká se jen “pár stovek lidí někde na severu Čech”. Jde o vyjádření nesouhlasu s tím, jakým způsobem a v čím zájmu se v Česku tvoří státní energetická politika a jaké negativní důsledky to pro nás všechny má.

Snad jen dva příklady toho, jak MPO podléhá zájmům velkých energetických firem:

1. Uhlí za limity česká energetika nepotřebuje
Nedávno schválená státní energetická koncepce počítá pouze s “úpravou” limitů na Bílině (100 mil. t). Uhlí za limity na dole ČSA(cca. 750 mil. t) česká energetika nepotřebuje. A při větší podpoře úspor by nebylo potřeba ani prolomení na Bílině. Pod tlakem těžařů je otázka limitů znovu účelově otvírána.

2. Čtvrtinu uhlí za limity už jsme spálili
MPO zdůrazňuje význam uhlí jako významné energetické ale i chemické suroviny. Od spuštění Temelína, přes sliby odstavení uhelných elektráren, je Česko jedním z největších exportérů elektřiny na světě. Na export bylo spáleno 200 miliard tun uhlí, což odpovídá čtvrtině(!) uhlí za limity. Když to uhlí za limity údajně tak moc potřebujeme, tak proč ho zároveň vyvážíme v elektřině, vyrobené navíc ve starých neúčinných a špinavých elektrárnách? MPO již několik let v koncepci uvádí, že neúčinné spalování uhlí znevýhodní, pro odpor jednou tepláren, podruhé elektráren však není schopno své návrhy prosadit.

Pokud se chcete dozvědět o limitech více, přijďte 15.6. na Veřejné slyšení v Senátu, na které po úvodním slově Bohuslava Sobotky vystoupí zástupci všech aktérů.

Toto absurdní divadlo zbytečně pohlcuje čas a energii mnoha lidí, kterou by mohli věnovat rozvoji moderní energetiky založené na úsporách a maximálním využívání čistých zdrojů energie. Návrat do století páry a uhlí nemá žádný smysl.

Zdraví
Milan Šimoník

V kategorii Ekonomika, Pozvánky, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 7.6.2015

2 Komentáře

  1. Jan Votruba 16.6.2015 06:38

    Děkuji za věcné argumenty, které mám za nepominutelné.

  2. Jan Votruba 16.6.2015 06:40

    Datum je OK, čas má dvě hodiny zpoždění. :-/

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky