Kauza senátor Jirsa: Jirsův advokát žalující profesora UK byl pravomocně odsouzen

Kauza senátor Jirsa: Jirsův advokát žalující profesora UK byl pravomocně odsouzen


Příspěvek četlo

 1,195 total views

Nedávno jsme informovali o kauze Jirsa: šikanózního podání žaloby na profesora přírodovědecké faktulty Univerzity Karlovy za to, že si dovolil říci, že zákon o Šumavě byl šit na míru majitelů pozemků. Přinášíme nová, pikantní fakta v této kauze.

Advokátem Tomáše Jirsy v kauze žaloby je JUDr. Jiří Trnka, advokát nepravomocně odsouzený ke třem letům podmíněně za  zneužití pravomoci v souvislosti s evropskými dotacemi.

JUDr. Jiří Trnka (* 11. dubna 1979) – právník z Hluboké nad Vltavou, od března 2007 do června 2010 ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad (předtím pracoval jako vedoucí oddělení řízení grantů a projektů na Odboru regionálního rozvoje a evropské integrace Krajského úřadu), od 15. března 2010 stíhán policií, 9. března 2011 MF Dnes zveřejnila jeho tvrzení, že ve své funkci v roce 2009 čelil nátlaku Petra Podholy, aby při rozdělování dotací zvýhodnil firmy spřízněné s politiky z ČSSD. V září 2013 byl odsouzen k tříletému podmíněnému trestu za machinace s evropskými penězi a k zákazu pracovat s dotacemi na pět let. Podrobnosti o tzv. Kauze ROP Jihozápad na Wikipedii zde.

Další zajímavosti o JUDr. Trnkovi lze nalézt v tisku zde:

Trnka je jen loutka mafiánů z ODS, tak vidí čtenáři podvody s dotacemi EU
Dokážu, že na mě politici tlačili, říká podezřelý v kauze dotačního tunelu.

Odvolací soud potvrdil tříletou podmínku Trnkovi, Půlpytla osvobodil.

 

Dle výše uvedených informací byl JUDr. Jiri Trnka pravomocně odsouzen v kauze, jež se týkala páté výzvy Regionálního operačního programu Jihozápad, která byla vyhlášena v březnu 2009 a obdrzel trilety podmineny trest.”

Dle

http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=1213

Představenstvo ČAK dle zákona o advokacii vyškrtne ze seznamu advokátů (=zákaz výkonu advokacie) automaticky každého advokáta, který byl pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin spáchaný v souvislosti s výkonem advokacie k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. V případě, že je advokát odsouzen podmíněně, představenstvo ČAK o jeho vyloučení či nevyloučení individuálně rozhoduje po seznámení se s celým případem.

Jak to tedy bylo v případě JUDr. Trnky? Zabývala se vůbec ČAK jeho případem? Pokud ano, proč nebyl ze seznamu advokátů vyškrtnut?”

 

Za Občanský monitoring podáváme podnět na advokátní komoru dle kárného řádu : Je-li skutečně pan doktor Trnka nepravomocně odsouzen vrchním soudem v Praze, je v pořádku, že může působit v advokacii? Neměl by být vyškrtnut?

Odpověď Komory advokátů na náš podnět zveřejníme zde.

V kategorii Reakce, Šumava

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 7.6.2015

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky