Maršmeloun: MMR zrušilo přezkum MHMP, spory pokračují

Maršmeloun: MMR zrušilo přezkum MHMP, spory pokračují


Příspěvek četlo

 820 total views

kolaz

 

Ministerstvo pro místní rozvoj zrušilo přezkum územního rozhodnutí v kauze Maršmeloun, který vydal Magistrát hlavního města Prahy. Kompletní dokument rozhodnutí MMR si můžete přečíst zde. Oficiální zdůvodnění MMR je, že Magistrát neprovedl přezkum včas. To zní na první pohled rozumně a legitimně. Pokud neprovedl Magistrát přezkum včas, je jasné, že přezkum nemůže platit. Ono to ale tak jednoduché není. MMR ve svém výroku nezohledňuje skutečnosti, které údajnému “prošvihnutí” předcházely. Konkrétně skutečnost, že Stavební úřad Prahy 1 antedatoval termín platnosti územního rozhodnutí tak, aby Magistrát přezkum v důsledku antedatace – “prošvihl”. A ještě navíc rozhodnutí o antedataci Stavební úřad Prahy 1 doručil pouze investorovi, nikoliv  už dalším stranám.

 

Začíná to vypadat jako válka institucí. Co se vlastně stalo? Zrekapitulujme si to detailněji:

  1. Stavební úřad Prahy 1 vydal územní rozhodnutí povolující Maršmeloun.
  2. Magistrát hlavního města Prahy v rámci přezkumu povolení zrušil (územní rozhodnutí bylo vydáno v přímém rozporu se stavebním zákonem, konstatoval. Psali jsme o tom podrobněji v tomto článku:  Maršmeloun: Magistrát zrušil územní rozhodnutí vydané Prahou 1 jakožto nezákonné).
  3. Stavební úřad Prahy 1 podivným způsobem antedatoval vydání termín platnosti územního rozhodnutí. Psali jsme o tom v článku Stavební úřad Prahy 1 podivně zpětně změnil datum územního rozhodnutí.
  4. Následně investor podal stížnost na MMR proti přezkumu Magistrátu s argumentem, že Magistrát (po antedataci provedené Stavebním úřadem Prahy 1) přezkum nestihl včas provést.
  5. MMR posoudilo podnět investora vzhledem k novému (antedatovanému) termínu platnosti územního rozhodnutí, konstatovalo “prošvihnutí” termínu a zrušilo přezkum Magistrátu.

Zopakujme si klíčová data:

  • Původní datum platnosti Územního rozhodnutí je: 17.6.2014. Magistrát hlavního města Prahy měl na dokončení přezkumu 1 rok od platnosti územního rozhodnutí.
  • Magistrát hlavního města Prahy vydal přezkum 16.6.2015. – Tedy poslední den, kdy dle zákonné lhůty ještě přezkum provést mohl.
  • Stavební úřad Prahy 1 provedl antedataci platnosti územního rozhodnutí: z původního 17.6.2014 posunul platnost o tři dny do minulosti na 14.6.2014. – A tím způsobil prošvihnutí termínu.

Co dál?

I v tomto nerovném a neférovém prostředí, kde stavební úřad vydává územní rozhodnutí ve prospěch investora v rozporu se zákonem, ačkoliv investor není majitelem pozemku a nemá ani souhlas majitele pozemku, budeme bojovat až do vítězného konce.

A jaká je aktuální situace? Vůbec ne špatná:

  • Investor nemá souhlas majitele pozemku.
  • Investor nemá platné stavební povolení.
  • Investor nemá platné povolení památkářů. (Původní, vydané MHMP) zrušil na podnět Sdružení u Milosrdných, ASORKDu a Občanského monitoringu Ministerstvo kultury.

 

Jaké jsou naše další plány?

  • Píšeme prostřednictvím naší právní kanceláře podnět na přezkum stavebního povolení.
  • Píšeme podání stížnosti na komoru architektů pro falšování spisu, vizualizací a za klamání veřejnosti.

Připravujeme i další kroky, o kterých se brzy dozvíte. Zachovejte nám čtenářskou přízeň a pokud můžete, podepište a šiřte petici:  Petice Maršmeloun versus Anežský klášter (papírovou i elektronickou verzi).

 

V kategorii Kultura, Nezařazené, Praha

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 30.12.2015

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky