Petr Ješátko: Porušování kontinuity plánů péče v Národním parku Šumava

Petr Ješátko: Porušování kontinuity plánů péče v Národním parku Šumava


Příspěvek četlo

 798 total views

Jesatko

Přetiskujeme článek Petra Ješátka Porušování kontinuity plánů péče v Národním parku Šumava. Se stanoviskem Petra Ješátka se za Občanský monitoring plně ztotožňujeme.

 

Plány péče o Národní park Šumava si můžete přečíst pod níže uvedenými odkazy. Ke každému bodu připisuji stručně, co je současným vedením Národního parku Šumava porušováno.

Cílové dřeviny v Plánu péče 2000-2010

  • Výsadba listnatých sazenic a jedle,včetně podsadeb, se stále snižuje a zdaleka nedosahuje požadovaných stovek hektarů ročně, jak je uváděno v dokumentu.

 

Zonace v Plánu péče 2000-2010

  • Současné vedení Národního parku Šumava navrhuje snížit bezzásahové území  na pouhých 23 %, byť původním cílem bylo dosáhnout v Národním parku Šumava 50 procent bezzásahového území. Historii vývoje zonace si Národního parku Šumava si můžete přečíst zde.

 

Výchova les. porostů v Plánu péče I

  • Výchova lesních porostů se neprovádí způsobem uvedeným v odkazu výše a zejména není prováděna “mozaikovitě” (jako tomu bylo v minulosti), nýbrž je prováděna celoplošně, což vede k hrozbě celoplošných kalamita. A v důsledku této formy nekvalitní péče  nedochází k věkové a prostorové diferenciaci lesních porostů (a zejména těch plošně rozsáhlých).

Další dokumenty vztahující se k plánu péče si můžete přečíst pod následujícími odkazy:

Výchova porostů v Plánu péče II

Výsadba listnatých sazenic a podsadby

  • Národní park Šumava v navrhovaném Plánu péče chce využívat využívat maximální dobu odsunu výsadby holin 28 let, což je v rozporu nejen s Plány péče v minulosti, ale i s povolením MŽP používat tuto možnost pouze v ojedinělých případech.

 

Petr Ješátko st. (Autor je bývalý vrchní lesní inspektor Národního parku Šumava, nyní v důchodu)

Starší pořad Petra Ješátka pro Českou televizi

V kategorii Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 1.1.2016

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky