Proč se v Národním parku Šumava chodíme dívat pouze na vlky ze zoologické zahrady?

Proč se v Národním parku Šumava chodíme dívat pouze na vlky ze zoologické zahrady?


Příspěvek četlo

 883 total views

vlk

Ilustrační video vyjícího vlka.

Přetiskujeme nový příspěvek Petra Ješátka, bývalého vrchního lesního inspektora Národního parku Šumava.

Všichni obdivujeme nádherné návštěvnické středisko Národního parku Šumava na Srní, které ukazuje život vlků. Rozhodně hezká věc za investovaných zhruba 80 milionů Kč. Vlci byli dovezeni ze zoologických zahrad a daří se jim a je to zajisté záslužný čin pro návštěvnost regionu. Potud vše, možná až na náklady, v pořádku. To, že to jsou peníze převážně z EU a zda byly vynaloženy v této částce úměrně, ponechme odborníkům ve stavitelství. Mrzí nás však jedna věc, a to, že současné vedení Ministerstva životního prostředí, ani Správy Národního parku Šumava nedělá naprosto nic pro to, aby se vlk na Šumavu vrátil do přírody a pomohl tak snížit několikanásobně přemnoženou jelení zvěř, která páchá rozsáhlé škody na biodiverzitě lesních ekosystémů. Blíže v článku letos zesnulého novináře v důchodu a šumavského myslivce pana Václava Boudy. Pravděpodobný nezájem těchto institucí v tomto případě dost možná tkví v tom, že Národní park Šumava se stal “největším mysliveckým sdružením v České republice”, ovšem placeným, na rozdíl od mysliveckých sdružení i režijních honiteb Lesů České republiky a Vojenských lesů a statků, dotovaný státem. Možná i cílem korupce (viz příloha č.1). Podívejte se na ceník lovu, co musí zaplatit myslivec, který si chce ulovit jelena např. u vedlejších VLS Horní Planá. Tedy od několika desítek tisíc až po částku za silné jeleny za statisíce korun. Tohle vše je na Šumavě zadarmo. Nebudeme rozebírat dále, ale stojí za zamyšlení, proč dotovat provoz myslivosti v Národním parku Šumava miliony ročně, když vysazení vlka by tyto finance občanům ušetřilo, viz  příloha č. 2.

Jelen a Vlk na Šumavě II.

Prosím, zamysleme se nad tím a požadujme návrat vlka do potravního řetězce v Národním parku Šumava a úsporu peněz občanů.

 

Petr Ješátko st. (Autor je bývalý vrchní lesní inspektor Národního parku Šumava, nyní v důchodu). Starší pořad Petra Ješátka pro Českou televizi Ostatní články Petra Ješátka na našich stránkách jsou zde.

V kategorii Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 7.8.2016

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky