Petr Ješátko: Zadržení vody v krajině – komentář

Petr Ješátko: Zadržení vody v krajině – komentář


Příspěvek četlo

 1,079 total views

Přetiskuji komentář Petra Ješátka

 

Ministerstvo rozděluje státní peníze na různé dešťovky a podobné věci a snaží se nás přesvědčit, že dělá maximum pro zadržení vody v krajině. Přitom v Národním parku Šumava, tedy chráněné oblasti přirozené akumulace vod, přihlíží, jak jím dosazené vedení, devastuje lesní ekosystémy těžkou technikou, dokonce i v úmyslných těžbách, prosazuje nezalesňování holin s odvezeným a prodaným dřívím, tedy rabování Šumavy, které nemá tady, ani nikde v civilizovaném světě obdobu. Lidi, kteří na tuto devastaci i vodního režimu upozorňují, nazývá kverulanty. Jde jim na rozdíl od něj o vodu, nikoliv o státní peníze. Více na: www.obcanskymonitoring.cz Rubrika Šumava. Poslední varovnou zprávu, zveřejnil paradoxně v časopise Šumava i ČHMÚ pobočka Plzeň: Změny ve srážkovém režimu. Dokladuje, jak v tomto našem území na Šumavě, dochází v posledních 20 letech ke snižování množství srážek i sněhové pokrývky, tudíž ke snížení vláhové bilance a zásoby vody v půdě, což může vést k četnějšímu usychání stromů i výskytu kůrovce v lesních porostech. Možná se pan ministr řídí názorem, že na holinách s vytěženým a prodaným dřívím přes překupníky do Bavor a Rakous , již kůrovec nebude mít co žrát a tak zmizí. Spolu s ním na těchto holinách mizí i nám, Šumavákům, voda pane ministře!

 

Petr Ješátko st. (Autor je bývalý vrchní lesní inspektor Národního parku Šumava, nyní v důchodu).

Starší pořad Petra Ješátka pro Českou televizi Další články Petra Ješátka na našich stránkách jsou zde.

Další články na Občanském monitoringu k tématu Šumava si můžete přečíst zde.

V kategorii Šumava, Životní prostředí

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a Vitezslav Praks on 9.3.2019

2 Komentáře

  1. Jiřina Kolářova 16.3.2019 07:21

    K tomu není co dodat – Bůh ochraňuj Šumavu před touto devastací. Tady už člověk pochybuje o zdravém rozumu, nebo zda se jedná o záměrnou loupež dřeva

  2. Marek Páral 25.3.2019 21:07

    Jen drobnosti – k rabování dochází všude, nejen na Šumavě. U nás i ve světě (tady za humny Babišův Uniles a holiny jako deset fotbalových hřišt). Hlavně odlesnění rovníkových pralesů Brazílie a Indonésie má obrovský vliv na celkové klima. Takže změny srážek na Šumavě jsou částečně způsobeny změnou místní krajiny a částečně globálními vlivy. Je možné změnit lesní zákon k lepšímu? Za dva měsíce se bude projednávat ve sněmovně novelizace.

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky