Pravda o vakcíně proti covid-19 – aktualizace 29. 12.

Pravda o vakcíně proti covid-19 – aktualizace 29. 12.


Příspěvek četlo

 797 total views

Existuje takový zajímavý mediální jev: zprávy o nějaké události jsou tím méně kvalitní, čím víc se událost blíží. Ukážeme si to na případu vakcíny proti koronaviru, potažmo nemoci covid-19, jím vyvolané. Už několik se na nás valí ze zpravodajských zdrojů formulace typu „ČR přikročila k očkování proti covidu“, „k dispozici je 10 tisíc dávek“, „další objednané přijdou v únoru“ atd.. Je to taková divná pravda. Dílčí. Skutečnost je taková, že jako člen EU jsme v režimu jí přijatém a aplikovaném.

Všichni členové dostanou do konce roku 10 tisíc dávek (což je pro pět tisíc lidí – dvě na jednoho). Bez ohledu na počet obyvatel – prý je to důkaz spravedlivého přístupu. Asi uvažuju jinak. Primárně jsou určené pro zdravotníky a politiky. Ti mají s ohledem na povinnost řídit zemi stejnou výsadu jako zdravotníci. Možná nejsou tolik zapotřebí, ale jsou zvoleni a mají puvoir.

V dalším roce budou členové EU dostávat vakcínu ve stanovených dávkách, takže jsme nic nemohli propást ani ovlivnit. Dostaneme poměrnou část. Pfizer jede na plný výkon, ale 1,3 miliardy ampulí, určených na rok 2021, prostě z klobouku nevytáhne. Toto všechno je známé, ale mediálně nezajímavé, tak se to uměle dramatizuje údajným selháním, nedostatkem atd.

Německo, náš vzor, masivně buduje očkovací centra, my nic. Centra budou zapotřebí nejdřív koncem ledna, času dost, protože dodávka od Pfizeru, který pouze a jediný vakcínu distribuuje, je v režimu JIT (just-in-time). Tedy výroba se odvíjí od požadavků a ty od kapacit. Do tří dnů je zásilka na místě určení, takže žádný spěch. My jsme v listopadu vybudovali dvě záložní nemocnice pro nemocné covidem. Záložní, tedy pro případ zahlcení stávajících nemocnic. Záložní zdroje se fakt nepoužívají, když nejsou třeba, ale budují se, než jsou třeba, pak je totiž pozdě. Takže výsměch kvůli uspěchané činnosti v případě nemocnic a otálení v případě očkovacích center je stylově mimo mísu (bažanta).

A teď věcně. Vakcína vydrží:

  • ve firemních mrazácích 6 měsíců (náplň tvoří suchý led, který sublimuje při -78,5 °C)
  • v transportních boxech přes 10 dní
  •  v obyčejných ledničkách 5 dní.

Dopravu zajišťuje Pfizer transportními kufříky, které sám vyvinul. Obsahují suchý led (23 kg), teplota je sledována přes GPS. Takže není na místě mediální strašení problémy s uchováváním vakcíny! Specializované mrazáky nejsou zapotřebí.

Podstatnější je, že dodávky vakcín nebudou vždy obsahovat další vybavení jako jehly, stříkačky a rozpouštědla na ředění (jedna ampule je pro pět lidí), to musí zajistit příjemce, stejně jako distribuci na svém území. Vakcínu u nás zatím nemá řada nemocnic a ani nevědí, kdy ji dostanou, ale je to problém dodávek od Pfizeru, které se opozdily.

Testování se zúčastnilo 43 tisíc lidí ve věku 12 – 85 let, z šesti zemí v celkem 150 klinických studiích. Vliv očkování se předpokládá na podzim 2021…

Dodatek: situace se mění každým okamžikem. Pfizer nestíhá dodávat, osm zemí hlásí logistické problémy, přitom se současně objevují zprávy, že do konce roku dodá víc než oněch 10 tisíc symbolických. Zpochybněné jsou i termíny pro rok 2021, protože se podle všeho na trhu objeví několik dalších vakcín, včetně jednorázových, takže je otázkou, jestli si některá země nedokoupí něco jinde.

Objevily se nápady udělat z jedné ampule na pět dávek šest, protože celkový objem je větší a dovoluje to. Je to ukázka příštipkaření v myšlení. Objem navíc je tam z mnoha praktických důvodů, třeba proto, aby se zaručilo, že i při neobratné manipulaci aj. to bude stačit. Je to nastavené na základě praxe.

Další dodatek: K diskutované problematice “extrahování” šesti dávek a ampule místo pěti výrobce uvádí: Každá lahvička obsahuje až šest dávek a v každé dávce by mělo být 0,3 mililitru vakcíny. K extrakci všech šesti dávek z lahviček však potřebujete speciální stříkačky a jehly, které nejsou k dispozici ve všech zemích. Z tohoto důvodu jsou lahvičky určeny pro pět dávek, a tak byly schváleny EU.
Podrobnosti zde. Podařilo se však dohodnout s výrobcem, který získání šesti dávek místo pěti povolil za dodržení jistých podmínek (mj. neslévání obsahu ampulí).

 

 

V kategorii Zdravotnictví

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 28.12.2020

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky