Petr Ješátko: Od komerčního lovu ke korupčnímu

Petr Ješátko: Od komerčního lovu ke korupčnímu


Příspěvek četlo

 2,335 total views

Co se mi honí dnes hlavou? Když jsme v r. 1993 přebírali lesy na území parku, tak jako lesníci jsme byli zvyklí z bývalých lesních závodů jednat i ekonomicky. Dřevo jsme řádně třídil i podle jakosti a také tak prodávali, obdobné to bylo i s lovem trofejové zvěře, kdy poplatkový lov pro hosty přinesl v prvních letech mnoho milionů korun do pokladny parku, tedy státu. Prostě ekonomika a racionální řízení byly součástí naší profese. Měli jsme také minimální dotace. Později se ozvala ochranářská část zaměstnanců, že komerční lov do parku nepatří.

Souhlasili jsme a od té doby lovil lesní personál. Na rozdíl od Bavorského národního parku, kde trofej je majetkem parku, tedy státu, zůstává u nás lovci. Proto, aby veřejnost transparentně viděla, kdo a jak silného jelena ulovil, se pořádala každoročně ve Vimperku přehlídka trofejí, s doprovodným programem, k poznání laické i myslivecké veřejnosti stav jelení zvěře na území parku. V příloze se můžete podívat na článek, který vyšel v časopise Myslivost a více informuje.

Tak tomu bylo až do nástupu současného vedení parku. Dnes již druhý rok pan ředitel rozhodl, že transparentnost je zbytečná a že nikomu není nic do toho, co se uloví a hlavně kdo jak silného jelena uloví. Silný jelen, tedy se sílou paroží, může mít hodnotu až přes půl milionu korun. A za „dobrého“ jelena vám někdo opraví auto, zaplatí letenku na dovolenou, vymění kotel u topení a nebo třeba kyčelní kloub. A kdo rozdává hostům povolenky? Od ministerstva po ředitele parku. Proč tedy tajit??? Podívejte se na článek z webu Silvarium.cz o nabízených službách.

Zároveň v příloze naleznete i ceník Vojenských lesů Horní Planá za lov jelení zvěře a podívejte se na částky, které jako řádní hospodáři inkasují. Zdá se mi, že „komerční“ lov, který se ochranářům nelíbil, se dnes pod jejich vedením začíná měnit v lov „korupční“. Proč tajit lovce a trofeje a neukazovat, kdo jak silného jelena ulovil? A občané se mohou ptát, kdo by se zasloužil o takový dar?

Článek z časopisu Myslivost

Ceník Vojenských lesů Horní Planá

V kategorii Šumava

Příspěvek četlo
Příspěvek zaslal/a gentleman on 11.1.2021

Diskuze ke článku

Jméno(povinné)

E-mail(povinné)

Web

Komentáře

Další příspěvky